Милиони повече за осигуровки е събрала държавата


Милиони повече за осигуровки е събрала държавата
Снимка: Thinkstock

3124

Около 251 млн. лева повече спрямо същия период за миналата година са събрани за пенсионното, здравното и допълнителното задължително пенсионно осигуряване от началото на 2015 г. досега. Това казват от финансовото министерство, предаде БГНЕС.

Ефектът, според Министерство на финансите, се дължи и на действащото от началото на годината криминализиране на умишленото укриване на осигурителни вноски. Това е една от мерките "на входа" на социално-осигурителната система, за реализирането на които КНСБ отдавна се бори, така че да се стабилизират публичните финанси, в т.ч. тези на Държавното обществено осигуряване, и да се ограничи сивата икономика. Крайната цел е създаването на повече възможности за постъпателно повишаване на пенсиите на българските граждани. В резултат на непреклонната настойчивост на КНСБ тази мярка се превърна в нормативен текст в хода на бюджетната процедура за 2015 г., съобщават от синдикалната структура.

От КНСБ заявяват, че няма съмнение, че стриктното следване на законовите норми и изпълнението на задълженията за коректно и навременно внасяне на осигурителни вноски върху действителните доходи на осигурените лица е основен механизъм за гарантиране на конституционните права на българските граждани в сферата на социалната защита. Постигането на тази цел се улесни чрез приемането на специализираната норма на закона, каквато е криминализирането на осигурителната измама, но то трябва да бъде съпътствано и от активен и ефективен контрол от страна на оторизираните за целта органи.

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83233
  • GBP
    1
    2.2729
  • JPY
    100
    1.1837
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички