Миньорските синдикати са в готовност за стачки


Миньорските синдикати са в готовност за стачки
Снимка: Getty Images / Guliver

1705

Миньорските синдикати са в стачна готовност заради липсата на средства за нормалната работа на "Мини Марица-изток". Това заяви председателят на миньорската федерация към КТ "Подкрепа" Владимир Топалов пред БНР.

Трите ТЕЦ-а от Маришкия басейн дължат на мините около 330 милиона лева. Синдикатите са изпратили декларация до Народното събрание, Министерски съвет, министерството на енергетиката и Комисията за енергийно и водно регулиране и Министерството на енергетиката.

В декларацията те протестират срещу увеличаването на цената на тока, която ще доведе до повишаване на техните производствени разходи, съобщи председателят на миньорската федерация към КНСБ Валентин Вълчев.

Предвиденото увеличаване на такса "задължение към обществото" от 18 на 41 лева ще доведе до покачване на цената на тон условно гориво с 2 лева, коментира Валентин Вълчев, и до 13 милиона лева загуби за "Мини Марица-изток".

Лидерът на КТ "Подкрепа" във въгледобивното дружество Генчо Генчев заяви, че синдикатите в мините са в перманентна стачна готовност, но не уточни ще започнат ли, откога и при какви условия стачка.

Изпълнителният директор на дружеството инженер Андон Андонов каза, че при него не е постъпвало уведомление от синдикатите за подготвяна стачка. Той отказа повече подробности за финансовото състояние на дружеството с мотива, че това може да попречи на даването на банкова гаранция за кредит на БЕХ. По думите му на този етап подготвяното разплащане от страна на НЕК не е извършено, в "Мини Марица-изток" получавали само малки преводи за заплати и за поддържане на производството.

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички