Над 210 000 нарушения е установила Инспекцията по труда през 2016 г.


Над 210 000 нарушения е установила Инспекцията по труда през 2016 г.
Снимка: БГНЕС

4239

„Оптимизиране на събирането и използването на данни по безопасност и здраве при работа” е темата, която Международната организация на труда е определила за отбелязването на 28 април – Световния ден по безопасност и здраве при работа, през 2017 г.

Така МОТ фокусира вниманието върху необходимостта държавите да подобрят своя капацитет при събирането и използването на точни данни за безопасност и здраве при работа. Идеята е обработването и анализирането на тези данни да подпомогне навременното откриване на нови опасности и възникващи рискове, установяването на рисковите сектори и разработването на превантивни мерки, политики и програми на международно и национално ниво, и на ниво предприятие. „Не е достатъчно само докладването и записването на данните, свързани с трудовите злополуки и професионалните заболявания, но и тяхната употреба в практиката“, смятат от МОТ.

При докладването на инцидент на работното място или наличие на професионално заболяване ключовата роля е на работодателя. Но работниците също имат право да докладват за злополуки. На тях се разчита най-много да се получи информация за инциденти, които не са имали фатален край. „Често те се прикриват, особено когато инцидентът не е довел до отсъствие от работа. Това води до невъзможност да се анализират причините за тези инциденти и да се предприемат превантивни мерки за предотвратяването им в бъдеще, когато има риск последствията от тях да бъдат много по-сериозни“, отбелязват експертите на МОТ, цитирана от Главна инспекция по труда.

От организацията отчитат някои фактори, водещи до прикриване на злополуки и професионални заболявания, като неблагоприятен ефект върху репутацията на работодателя; неблагоприятни финансови и други законови последствия за него; необходимостта от отделяне на време и усилия за докладването им. Съмненията за професионални заболявания често не се съобщават заради липсата на необходимия капацитет от знания и умения на медицинските органи за поставянето на точната диагноза, както и непровеждането на периодични медицински прегледи на работниците, изложени на опасности.

У нас в дългосрочен период се отчита намаляване броя на трудовите злополуки. През 2016 г. инцидентите на работното място са били общо 2257, от които 71 – с фатален изход, според оперативните данни на НОИ, където те се регистрират. За сравнение броят им през 2015 г. е бил 2384, от които смъртни – 85. „Резултатите от разследванията на трудовите злополуки могат да помогнат с посочването на пропуските в осигуряването на здравословни и безопасни условия на труд и по този начин да се избягва повторението на подобни инциденти“, отбелязват от МОТ.

Още преди определяне на темата на Световния ден по безопасност и здраве при работа през 2017 г., ИА ГИТ стартира проект „Оптимизация и иновации в ИА ГИТ“, финансиран по оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“, съфинансирана от ЕС чрез ЕСФ. Една от основните дейности по проекта е свързана с изготвянето на методика за оценка на рисковия потенциал на обектите на контрол именно чрез събиране и анализиране на различни данни, свързани с условията на труд в българските предприятия – информацията за трудовите злополуки, от декларацията за условията на труд, която работодателите са задължени да подават ежегодно, данните от контролната дейност, отразени в информационната система на Агенцията. Като крайна цел е предвидено създаване на риск регистър на обектите на контрол, на базата на методиката, което ще насочи контролната дейност на Инспекцията приоритетно към най-рисковите предприятия.

В помощ на работодатели и работещи по отношение подобряване условията на труд е и рубриката „Тежки злополуки – причини и нарушения“, която е на интернет страницата на ИА ГИТ, в секцията „За работодатели и работещи“. Целта на секцията е да се даде гласност на разследвани вече случаи на трудови злополуки с фатален край, да се посочат причините, довели до тях, и какви са допуснатите нарушения на нормативните актове. Чрез предоставената информация за тези злополуки, работодатели и работници могат да преценят дали осъществяваната от тях дейност би могла да доведе до подобни инциденти и да вземат мерки за предотвратяването им.

В сайта на проект „Превенция за безопасност и здраве при работа“ http://projects.gli.government.bg/, финансиран по оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“, работодателите могат безплатно да използват онлайн инструменти за оценка на риска, кодекси за добри практики и др. в над 30 икономически дейности, определени като рискови според Национално изследване на условията на труд.

Контрол и превенция

През 2016 г. контролните органи на ИА ГИТ са извършили над 48 000 проверки в 39 300 предприятия с почти 1.57 млн. наети в тях. Установени са над 212 000 нарушения, от които свързаните с осигуряването на здраве и безопасност при работа са били 99 700 бр., а тези по трудовите правоотношения – възникването, изпълнението и прекратяването им, по заплащането на труда, работното време, почивките и отпуските – 112 000 бр. За отстраняването на всяко нарушение са предприети принудителни административни мерки. Издадените задължителни за изпълнение предписания са почти 204 000. Над 500 са актовете за спиране на машини, обекти, работни места и за въвеждане на специален режим при невъзможност за спиране, когато животът и здравето на работещите е бил пряко застрашен. Издадените актове за установяване на административно нарушение са 9200 бр., а сумата на влезлите в сила наказателни постановления – 9.65 млн. лв. Случаите на работа без сключен писмен трудов договор са 2830.

Всяко установено и отстранено след намесата на инспекторите по труда нарушение може да се приеме като евентуално предотвратяване на трудова злополука, в което се изразява превантивният ефект от контролната дейност на Агенцията. През последните 20 години резултатите от тази дейност показват подобряване условията на труд чрез подобряване качеството на оценката на риска, въвеждането на нови технологии, инвестиции в колективни средства за защита, осигуряване на лични предпазни средства и т.н.

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83853
  • GBP
    1
    2.2902
  • JPY
    100
    1.18867
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички