Над половината пенсионери в България взимат до 300 лв. пенсия


Над половината пенсионери в България взимат до 300 лв. пенсия
Снимка: БГНЕС

2740

Повече от половината пенсионери в България получават до 300 лева, колкото е прагът на бедност. Това каза управителят на НОИ Бисер Петков пред националното радио.

След осъвременяването им от първи юли, средният размер ще достигне 335 лева или с 8 лева и 50 стотинки повече. Пенсиите от 910 лв. няма да бъдат индексирани.

"Този максимален размер на изплащаните пенсии е обвързан с максималният осигурителен доход, който не се променя за тази година и поради това макар и пенсиите на хората, които са над този размер да бъдат също осъвременени, действителният им размер ще се промени, но на практика те ще получават увеличение на 910 лева размер. По наши данни те са между 34-35 хиляди", допълни шефът на НОИ.

Близо 4 хиляди и 500 души вече са прехвърлили партидите си от частен пенсионен фонд към сребърния - сочи статистиката. От началото на годината 700 души са се възползвали от правото на ранно пенсиониране. Намалява и броят на инвалидните пенсии - заяви управителят на НОИ.

"Основната причина затова е промяната, която влезе в сила от началото на 2015 година, свързана с това, че не се отпускат социални инвалидни пенсии в намален размер, 25 процента. В предишни години, когато така възможност законова съществуваше по над 40 хиляди годишно такива пенсии се отпускаха. Броят на инвалидните пенсии, отпуснати за първото полугодие на тази година вече е под 30 процента от всички пенсии, защото имаше периоди, в които почти всяка втора пенсия беше инвалидна", допълни Петков.

 

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички