Наемаме най-много украинци и молдовци за сезонна заетост


Наемаме най-много украинци и молдовци за сезонна заетост
Снимка: iStock

2710

Общо 3898 граждани от трети страни са били наети за първите девет месеца на 2017 г. по всички видове възможности за полагане на труд у нас. За периода 01.01.2017 - 30.09.2017 г. по информация на Агенцията по заетостта регистрираните за сезонна заетост до 90 дни са общо 3256 работници от трети държави. Това обяви президентът на Конфедерацията на независимите синдикати (КНСБ) Пламен Димитров на пресконференция, предаде Actualno.com.

Димитров коментира, че синдикатите не са съгласни с разширяване на браншовете за сезонна заетост и включването на строителството в този случай. Аргументът им е, че строителството у нас е почти целогодишно, така че от Конфедерацията не виждат смисъл то да става част от браншовите сектори. Според българското законодателство икономическите дейности, в които попадат браншовете туризъм и земеделие, които са с ясно изразена сезонна заетост, са селско, горско и рибно стопанство и хотелиерство плюс ресторантьорство.

Синдикатите отчитат, че след направените промени в Правилника за прилагане на Закона за трудовата миграция и трудовата мобилност (ЗТМТМ) от месец юни тази година, се наблюдава ръст на броя подадени декларации от работодателите за наемане на чужденци. Именно големият брой регистрирани сезонни работници се дължи на много облекчената процедура, при която вече:

- Не се прави проучване за състоянието на пазара на труда;

- Не се изискват документи за образование, специалност, правоспособност, професионална квалификация и опит на работника - гражданин на трета държава;

- За всеки сключен договор работодателят не внася такса в държавния бюджет.

Стана ясно също така, че най-много работници са дошли да се трудят у нас от Украйна - 2691 души, следвани от Молдова - 133 души, Турция - 71 души и Русия - 54 души.

Инспекцията по труда е констатирала общо 217 нарушения на ЗТМТМ, като е съставила 135 акта. Издадени са 84 наказателни постановления, като 18 от тях към момента са влезли в сила. Общият брой на констатираните нарушения за деветте месеца на 2017 г. е 1170 - толкова, колкото за цялата минала година.

По отношение на заетите в сектор "Туризъм" КНСБ алармира, че трябва да се предприемат стъпки към изсветляване на бранша. В момента средната заплата там е около 1000 лв., а официално се води 645 лв., което показва драстично разминаване между обявено и реално получено възнаграждение.

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83853
  • GBP
    1
    2.2902
  • JPY
    100
    1.18867
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички