НАП отрича да задържа вноски към пенсионните дружества


НАП отрича да задържа вноски към пенсионните дружества
Снимка: Thinkstock/ Guliver

1614

От страна на НАП няма задържане и непревеждане на вноски към пенсионно осигурителните дружества. Това увери Милена Кръстанова, зам. изпълнителен директор на НАП на заседание на Временна комисия за проучване на финансовото състояние на пенсионноосигурителните дружества и управляваните от тях универсални и професионални пенсионни фондове и прилагането на регулаторната рамка, предаде БГНЕС.

Изказването й дойде след запитване от депутатите дали НАП задържа осигурителни вноски за втора пенсия на лица, родени след 1959 година.

Кръстанова продължи, че осигурителните вноски за Държавното обществено осигуряване се внасят до 25 число на месеца, а осигурителните вноски за допълнително осигуряване се внасят като тези за държавното. "Сроковете за превеждане на допълнителното осигуряване се регламентира и е посочено, че се превеждат в срок от 30 дни от специализираната сметка на НАП до пенсионното осигурително дружество, което ги управлява", посочи тя.

По повод на твърденията за задържане, Кръстанова представи данни, които ги опровергават. "Превели сме за януари 96 млн. 409 хиляди лв., за февруари - 51 млн. лв., и до 24 март - 88 млн. лв. Общо преведените суми от НАП към сметките на пенсионно осигурителните дружества са 266 млн. и 595 хиляди лева", поясни Кръстанова.

Тя изтъкна, че 7446 са лицата, които са започнали да се осигуряват за първи път. 2365 от тях са подали заявления към края на февруари за избор на фонд и вноските се превеждат в определения срок. Останалите не са подали заявление за избор на фонд. Внесените суми за тях са налични в НАП до избор на фонд за лицата или до промяна в нормативната уредба.

Кръстанова поясни, че към вчерашна дата наличните средства за допълнително и задължително пенсионно осигуряване по сметката на НАП са в размер на 80,8 млн. лв.

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83543
  • GBP
    1
    2.29006
  • JPY
    100
    1.19222
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички