Нисък е интересът към преместването на втората пенсия в НОИ


Нисък е интересът към преместването на втората пенсия в НОИ
Снимка: БГНЕС

2075

Идеята на финансовия министър Владислав Горанов осигурените да могат да правят вноска за втора пенсия в частен фонд или в Националния осигурителен институт не се радва на особена популярност. Под 6500 души са се възползвали от възможността да прехвърлят пълната си пенсионна вноска в НОИ. Това са предимно военни и полицаи, на които предстои пенсиониране, коментират от осигурителната институция.

Работещите тежък труд (от първа и втора категория) пък, които също имат тази възможност от януари тази година, са всичко на всичко 103-ма души. Данните са от отговор на финансовия министър на депутатски въпроси и са актуални към края на септември. Възможността на работещите да се прехвърлят от универсален фонд в НОИ реално действа от август 2015 г., пише в. "Сега".

Броят на избралите да прекратят осигуряването си в капиталовия стълб е твърде малък на фона на общия брой на осигурените. В универсалните пенсионни фондове, където родените след 1959 г. внасят 5% от общо 17.8% осигуровка за пенсия, има над 3.8 млн. партиди на осигурени лица според данните на Комисията за финансов надзор. Не се знае обаче каква част от тях са кухи - тоест по тях не се правят вноски, защото например са на заминали в чужбина българи. Веднъж отворена, партидата в универсалните фондове не се закрива, независимо дали по нея се правят вноски.

Така всички работещи са внесли в Сребърния фонд близо 25 млн. лв. към края на септември. Това е сумата с натрупване от август миналата година, която осигурените са прехвърлили от индивидуалните си партиди във фонда. Тези хора автоматично губят собственост върху парите си и те не се наследяват. Ако някога отново решат да се върнат във втория стълб и да пестят за втора пенсия, ще получат сумата, която са внесли в Сребърния фонд. За сметка на това ще разчитат на по-висока пенсия от НОИ за времето, в което са се осигурявали само в Държавното обществено осигуряване.

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички