НОИ започва да изплаща обезщетенията до 10 дни


НОИ започва да изплаща обезщетенията до 10 дни
Снимка: БГНЕС

1856

Надзорният съвет на Националния осигурителен институт (НОИ) утвърди проект на Постановление на Министерски съвет (ПМС) за приемане на Наредба за паричните обезщетения и помощи от държавното обществено осигуряване.

Нормативният акт, който ще бъде в сила от 1 януари 2016 г., е изготвен във връзка с реализирането на проект "Разработване и внедряване на Интегрирана система за електронен обмен на документи и данни с Националния осигурителен институт за изплащане на паричните обезщетения от ДОО", който урежда нов ред за представяне в НОИ на документите за изплащане на паричните обезщетения, съобщиха от НОИ.

За изплащането на паричните обезщетения са изготвени нови образци-декларации и удостоверения, които ще заместят досега подаваните заявления-декларации от осигурителите и самоосигуряващите се лица. Удостоверенията ще се представят в НОИ по електронен път, с квалифициран електронен подпис, чрез уеб приложение, достъпно чрез интернет страницата на института. Другата възможност е чрез използване на програмен продукт, разработен от външен разработчик, отговарящ на утвърдените от НОИ функционални изисквания, структура и формат на данните.

С оглед изплащането в по-кратки срокове на паричните обезщетения на осигурените лица в проекта се предлагат нови срокове за представяне в НОИ на съответните удостоверения и заявления-декларации. Осигурителите трябва да представят документите до 10-о число на месеца, следващ месеца, през който осигуреното лице е представило документите за изплащане на обезщетението при тях. Предвижда се от 1 юли 2016 г. максималният срок за изплащане на паричните обезщетения да бъде намален от 15 на 10 работни дни от постъпване на всички необходими данни в НОИ.

От 1 декември 2015 г. влизат в сила разпоредбите, регламентиращи регистрацията на потребителите на онлайн услугите на НОИ, както и упълномощаването на друго лице да представя по електронен път удостоверения за изплащане на парични обезщетения от името на задължено по наредбата лице.

Предстои обсъждане и внасяне на проекта на ПМС за приемане от Министерския съвет.

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
 • EUR
  1
  1.955
 • USD
  1
  1.83233
 • GBP
  1
  2.2729
 • JPY
  100
  1.1837
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички