Новият начин за изчисление на пенсията ощетява доста хора


Новият начин за изчисление на пенсията ощетява доста хора
Снимка: Gettyimages

2378

37% от осигурените са ощетени от новата формула за изчисление на пенсията, в която вече влиза само осигурителният доход след 01.01.2000 г. Това сочат данни на НОИ, предоставени на "Сега", във връзка със сигнали на хора, на които им предстои пенсиониране по новите правила. Граждани се оплакват масово в социалната мрежа за драстично занижени пенсии в резултат на промените.

Очаква се през 2019 г. възраст и стаж за пенсия да навършат повече от 81 000 души. Според изчисленията, следва само през настоящата година да бъдат ощетени близо 30 000 българи. Освен всичко, от 2019 г. влязоха в сила няколко рестриктивни промени във формулата за изчисление на пенсията. Според плановете, трябваше да се премахне правото на хората да избират трите най-благоприятни години стаж преди 1997 г. Тази промяна е известна от 2015 г. В края на миналата година, обаче, със закона за бюджета на държавното обществено осигуряване и без никакви дебати в пленарната зала бяха зачеркнати и годините между 1997 г. и 2000 г.

След всички тези промени, от началото на настоящата година вече се брои само осигурителният доход от 2000 г. насам. Според управниците изменението е сериозно улеснение за хората, на които предстои пенсиониране, тъй като няма да се налага да обикалят по предишни местоработи да търсят удостоверения за стажа. Според предварителната оценка, за около 63% от новопенсиониралите се граждани променената методика или ще доведе до положителен ефект върху пенсията им, или тя ще е такава, каквато би била, ако се изчислява по стария начин". Това съобщават от НОИ.

Експертите в областта смятат, че новият метод на изчисляване "отчита по-точно относителния принос на лицето в осигурителната система. По този начин се изглаждат отклоненията на личния от средния осигурителен доход". Въпреки всичко, информацията показва, че промените отнемат права на останалите 37% от осигурените. От НОИ все още не могат да посочат в какъв диапазон ще бъдат разликите между размера на пенсията по старата и съответно - по новата формула.

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички