Новият социален министър: На пръв поглед няма проблем с обществените поръчки


Новият социален министър: На пръв поглед няма проблем с обществените поръчки
Снимка: БГНЕС

2356

Първият приоритет на правителството е ревизия на обществените поръчки. За социалното министерство никой не бива да си мисли, че ще се занимавам с обществените поръчки. Така служебният социален министър Гълъб Донев коментира каква е основната му задача. Той не видя конфликт на интереси, въпреки че беше заместник на първия социален министър на кабинета "Борисов 2" – Ивайло Калфин.

Направих един първоначален преглед на всички обществени поръчки. За момента няма притеснителни поръчки, но това е първи преглед, но предстои по-обстоен такъв, обясни Донев. Припомняме, че по времето на Калфин имаше няколко спорни поръчки – например за създаване на профили в социалните мрежи, както и за анализ на архива на ОП „Развитие на човешките ресурси” (2007-2013). Най-спорната поръчка обаче беше за 10 нови автомобили – първо Калфин я пусна със средна цена за кола от 72 000 лева, после намали сумата до 50 000 лева на автомобил.

Донев сподели, че от 1996 година работи в социалната сфера и не е обвързан с нито една политическа партия. Той посочи, че на практика от 20 години е работил кажи-речи с всеки социален министър. Сега съм в служебното правителство с условието, че влизам като експерт, добави Донев пред Нова телевизия.

Минималната работна заплата е показател, който по различни поводи влиза в макрорамката. Минималната заплата показва икономическото ниво на една държава и да, България е на опашката. Така служебният социален министър Гълъб Донев отговори на въпрос защо в Румъния минималната заплата стигна до 620 лева, докато у нас е 460 лева.

Много са факторите за тази разлика – да не забравяме, че Румъния повиши административно с 20% заплатите, когато влезе в ЕС. Това доведе до забавяне в икономическото им развитие, припомни Донев.

Попитан какво му е мнението за 300 лева минимална пенсия, Донев отговори, че и той, като всеки българин, има родители-пенсионери. Той не можа да каже колко е пенсията на майка му, но била над средния размер. И изрази недоумение защо млади хора не търсят работа и квалификация.

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички