Около 10% от официално безработните на Северозапад ще почнат работа с държавна помощ


Около 10% от официално безработните на Северозапад ще почнат работа с държавна помощ
Снимка:

2679

Само 81 работодатели от частния сектор във Видин, Враца и Монтана са поискали да се включат в програмата за субсидирана заетост, по която Министерството на труда дава 2 млн. лв. за общините с много висока безработица в Северозапада, предаде в. "Сега".

Желаещите компании искат да назначат 141 работници на пълен работен ден, и всичките им заявки са одобрени. Така почти 90 на сто от субсидираните работни места ще бъдат разкрити в общините. Това пък означава, че след приключване на субсидирания период в края на годината наетите безработни почти сигурно отново ще са без работа. Това става ясно от информацията на министерството на труда за началото на програмата "Работа". "Очакванията са част от наетите в частния сектор безработни да намерят трайна заетост и да останат на работа след приключване на програмата", коментират и от ведомството, с което признават, че в публичния сектор това няма как да се случи.

1066 са безработните от 14-те общини с тревожно висока безработица, които ще започнат да работят от 1 септември. От тях 925 души ще работят в общините. И не всички ще са на пълен работен ден. Около 1/3 (321 души) ще се трудят на пълен работен ден. Близо половината от заявките от публичния сектор са за 6-часов работен ден, а 172 - за 4-часов работен ден. Длъжностите за непълно работно време са свързани с дейности, зависими от атмосферните условия, както и такива, насочени към услуги на населението или изискващи по-тежък физически труд, обобщават от МТСП.

Най-много работодатели са проявили интерес от област Монтана, където са заявени 61 работни места от 34 предприятия. В област Враца са обявени 44 работни места от 27 фирми, а във Видин - 36 от 20 работодатели. Държавата ще плаща разходите на работодателите за трудово възнаграждение и осигуровки.

Разпределението по общини показва, че най-много безработни ще работят в общините Ружинци - 150, Хайредин - 142, Вълчедръм - 140, Бойчиновци - 98, Димово - 81, Борован - 78, и Якимово - 75. В Криводол ще бъдат осигурени 67 работни места, в Чупрене - 56, в Брегово - 45, в Медковец - 42, в Чипровци - 38, в Макреш - 28, в Грамада - 26. Това са общини, в които безработицата е между 30 и 64%.

Подборът на безработните, които ще се включат, ще приключи на 30 август. Одобрените от работодателите ще бъдат назначени от 1 септември след проведено от специалистите в бюрата по труда мотивиране за активно включване в трудова заетост. Приоритетно ще се осигурява заетост на продължително безработни, безработни младежи, както и безработни, които получават социални помощи или са с основно и по-ниско образование и без професионална квалификация.

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички