Организациите на хора с увреждания отново заплашиха с протест


Организациите на хора с увреждания отново заплашиха с протест
Снимка: Румен Скрински/Actualno.com

2457

Национално представените организация на и за хора с увреждания са в готовност за нов протест. Те бойкотираха днешната среща при вицепремиера Томислав Дончев, като обявиха, че правителството работи под диктата на протестиращите майки и на омбудсмана Мая Манолова, предаде bTV.

Председателят на Асоциацията на родителите на деца с епилепсия Веска Събева заяви, че новият Закон за хората с увреждания, който се готви в момента, не обхваща всички хора с увреждания, а под давлението на недоволните се защитава само малка част от нуждаещите се.

Припомняме, че с новия закон се предвижда създаването на специализиран орган за хората с увреждания под шапката на Министерския съвет, като той трябва да замени Агенцията за хората с увреждания.

Според Събева създаването на такава мегаструктура е абсолютно излишно и според Конвенцията за защита на правата на хората с увреждания, страната ни има ангажимент единствено да създаде координиращ и набюдаващ орган.

До понеделник трябва да имаме нов законопроект за промените в Закона за личната помощ, каза министърът на труда и социалната политика Бисер Петков след среща с майките на деца с увреждания.

„По време на срещата получихме обещание от вицепремиера Томислав Дончев за формиране на точния статут на специализирания орган за хората с увреждания, който е предвидено да бъде създаден от 2020 г. Коментирахме други отворени въпроси, свързани с финансиране на национално представените организации с критериите са представителност, на които те трябва да отговарят. Коментирахме и темата за плана за интегриране на информационните системи, които да обслужват хората с увреждания и създаване на профил за хората с увреждания. Зам.-министърът на здравеопазването Жени Начева запозна работната група с намеренията за промени по отношение на медицинските изделия с цел по-голям контрол върху тях“, каза още министър Петков, цитиран от агенция "Фокус", и посочи, че зам.-министър Начева е уверила, че срокът за подготовката на нормативните промени ще е до края на годината.

Всички споделяме мнението, че със законопроекта за хората с увреждания всъщност трасираме пътя за години напред – т.е. част от промените в закона ще влязат в сила още от 1 януари 2019 г., а други текстове ще влизат на по-късен етап. Сроковете за това ще бъдат доуточнени допълнително. До края на деня всеки от работната група ще може да изпрати своите предложения и в понеделник би трябвало да имаме нов законопроект за промени в Закона за личната помощ, който ще подготвяме за стартиране на процедура за обществени консултации“, коментира социалният министър.

Той обясни, че се обмисля държавната помощ за организациите на хора с увреждания да бъде в две направления. „Едното е субсидиране на представителни организации на база на ясни критерии. А друга част от финансовата подкрепа да бъде на проектен принцип“, посочи министър Петков.

Припомняме, че протестиращите майки са недоволни, че представителните организации не правят достатъчно за защитата на нуждаещите се, при положение че получават субсидия от държавата. Тезата на другата страна е, че недоволството се употребява политически.

Сред спорните въпроси около новия закон са идеята за облекчаване на критериите за представителност и евентуалното прецизиране на размера на субсидията. Чакат се предложенията на Министерството на финансите, а Мая Манолова предложи финансирането да е както субсидия за представителност, така и на проектен принцип.

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички