Пенсионерски организации поискаха минимална пенсия от 170 лв.


Пенсионерски организации поискаха минимална пенсия от 170 лв.
Снимка: Gettyimages

1905

Минимална пенсия от поне 170 лв. - за това настояват пенсионерски организации, обединени в инициативата "Социална солидарност". Те искат промяната да стане факт от началото на 2016 г., а всички пенсии да бъдат осъвременени още през тази година спрямо средния осигурителен доход за миналата.

Тези две искания ще бъдат внесени в Народното събрание, заяви Костадин Новаков, координатор на инициативата, цитиран от "Дарик". Организациите поискаха още отпадане на таксата за преглед при личния лекар и осигуряване на безплатни пътувания в цялата страна.

Основното послание на инициативата „Социална солидарност” формулира Сашо Радев, лидер на едноименното пенсионерско движение. „Минималната пенсия трябва да бъде четирицифрена. Иначе какъв Шенген с две едва на ден. Срамота”, заяви той в рими. 

Въпреки че според пенсионерските организации минималната пенсия трябва да бъде равна поне на 560 лева, нужни според изчисленията на КНСБ за нормалната издръжка на човек, те настояват за увеличението й с 8% от 1 януари.

„Не може такава минимална пенсия да съществува, най-ниската в Европа. Не може хора, работили по 30-40 години, да получават по 150-160 лева. Затова ние предлагаме минималната пенсия от 1 януари да стане 170 лева”, коментира Костадин Новаков.

Организациите поискаха и осъвременяване на всички пенсии през 2015 г., но не с 1,8 процентни пункта, а със 70% от средномесечния осигурителен доход за миналата година.

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички