Пенсионерски организации ще протестират с искане за увеличаване на пенсиите


Пенсионерски организации ще протестират с искане за увеличаване на пенсиите
Снимка: БГНЕС

2745

Минималната пенсия да бъде увеличена на 350 лева още през тази година, а всички останали да бъдат преизчислени спрямо средния месечен доход от 2016-а. За това настояват пенсионерски организации, които обявиха, че ще протестират пред президентството в четвъртък и ще се опитат да връчат исканията си на държавния глава, предаде БНР.

След исканията, които ще бъдат представени на протеста на 9 март, са гарантиране на безплатно здравеопазване, включително лекарства и медицински консумативи за всички пенсионери над 65-годишна възраст. Възрастните хора ще настояват пред президента да свика Консултативния съвет за национална сигурност по темата за борбата с бедността и да инициира референдум по въпроса дали да бъдат увеличени минималните пенсии.

Пенсионерските организации представиха свои изчисления, според които е възможно пенсията да достигне близо 600 лева още през 2021 година. 

"За това повишение на пенсиите – от 2018-а до 2021 година – годишно ще ни бъдат нужни между 1,3 и 1,6 милиарда лева – всяка година допълнително. Откъде да ги вземем? Още от пръв поглед мога да ви посоча санирането. За саниране – 2 милиарда. Това е като идея добра – за да се пести енергия, но България има много по-приоритетни задачи", коментира проф. Иван Ангелов.

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82481
  • GBP
    1
    2.28811
  • JPY
    100
    1.16232
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички