Пенсионните дружества: Идеите на Горанов заплашват сигурността на цялата система


Пенсионните дружества: Идеите на Горанов заплашват сигурността на цялата система

1779

Предложението на финансовото министерство индивидуалните пенсионни партиди да се съхраняват в Сребърния фонд разрушава сигурността на пенсионната система в България. Промените не гарантират в достатъчна степен правата и интересите на гражданите, а дори напротив - предлаганият избор между вноски само в НОИ или в НОИ и частни пенсионни фондове пряко ги ощетява и нарушава правата им.

На тази позиция остава Българската асоциация на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване (БАДДПО), предаде БГНЕС.

БАДДПО бяха поканени на изслушване във временната комисия за проучване на финансовото състояние на пенсионноосигурителните дружества и управляваните от тях универсални и професионални пенсионни фондове и прилагането на регулаторната рамка. Пред комисията председателят на асоциацията Никола Абаджиев отговори на предварително зададени въпроси.

Депутатите от комисията, оглавявана от Корнелия Нинова от БСП, са поискали да разберат позицията на БАДДПО по четири групи въпроси - какви са вижданията на пенсионните дружества за намаляване на размера на таксите, какви са проблемите и различията по отношение на изчисляването на доходността на средствата в частните фондове, какво смята БАДДПО за предложението вноските да се трупат в Сребърния фонд и нужно ли е разширяване на понятието "свързани лица".

БАДДПО счита, че с предложението за съхранение на средствата в Сребърния фонд, което идва от финансовото министерство, се разрушава сигурността на пенсионната система в България, посочи Абаджиев. Предложените промени не гарантират в достатъчна степен правата и интересите на гражданите, а предлаганият избор пряко ги ощетява и нарушава правата им, настояват от асоциацията. "С включването на възможността партидите да се прехвърлят се нарушава сигурността на пенсионната системата. Промяната не решава проблема с липсата на обособени индивидуални партиди", посочи той и бе категоричен, че това е нецелесъобразно с оглед общата европейска цел по отношение на сигурността на пенсиите.

Никола Абаджиев цитира и становище на мисията на Международния валутен фонд от 13 март. Според МВФ "въвеждането на избиране на вариант при участието на втория стълб представлява фундаментална промяна на модела". От МВФ посочват още, че следва да бъде осигурено достатъчно време за изчерпателен анализ на въздействието и за консултации със засегнатите страни, особено по отношение на възможността изборът да не бъде еднократен.

По отношение на намаляването на таксите, Абаджиев обясни, че въпросът е актуален и необходимо да се пристъпи към неговото конкретно решение. "Този въпрос обаче трябва да бъде разглеждан в контекста на всички промени в пенсионната система. Като пример на взаимовръзката могат да се посочат въвеждането на мултифондовете, създаването на нови гаранционни механизми и т.н.", каза той. По думите му, дружествата са изразявали подкрепа и възприемат предлагания подход на Комисията за финансов надзор (КФН) за плавно осъвременяване на таксите, но за да се приеме най-вярното решение по този въпрос са нужни задълбочен анализ и разчети. Намаляването трябва да се извършва при предварително разписани във времето параметри, което да дава възможност за ефективно управление, настояват от БАДДПО.

Асоциацията на пенсионните дружества продължава да оспорва и доходността на частните пенсионни фондове за последните 10 години, представена от КФН. Налице са съществените различие между КФН и БАДДПО по реалната и номиналната доходност и методиката на изчисление, призна Абаджиев и даде за пример, че според КФН за периода 2004 - 2014 средната реална доходност за универсалните пенсионни фондове е отрицателна: -0,16% на годишна база и -1,7% за целия период. "Противно на горното, по изчисление на БАДДПО, реалната доходност е положителна: 0,48% на годишна база и 5,15% за целия период", настоя Абаджиев.

От БАДДПО настояха пред комисията за преразглеждане и усъвършенстване на методиката, прилагана от регулатора. Според дружествата терминът "реално доходност" се използва твърде неаргументирано и спекулативно у нас, а реалната доходност се изчислява по сложни икономически методики. В страната няма друга дейност, която да борави с това понятие и да предоставя публична информация за реалната доходност, посочи той и поиска законово да се регламентира при оповестяването на реалната доходност да се съобщава и номиналната доходност, която фондовете са успели да постигнат.

От асоциацията изразиха категорична подкрепа към четвъртия въпрос - необходимите законодателни промени, които да доведат до разширяване и осъвременяване на понятието за "свързани лица". От асоциацията са изпратили до парламента и материал, в който се посочват правните противоречия в приетите в края на декември промени в Кодекса за социално осигуряване, като според БАДДПО с промяната касаеща възможността за прехвърляне на вноските са възникнали противоречия с други текстове от самия закон.

По време на заседанието депутатът Димитър Байрактаров от Патриотичния фронт цитира писмо на Европейската комисия, която поставя девет въпроса към българското правителство, което по същество според него представлява стартиране на наказателна процедура заради приетите промени в края на декември.

"Поправките през декември бяха направени без никаква финансова, икономическа социална обосновка и обосновка за това как биха се отразили на размера на пенсиите, на дефицита на НОИ и как би се отразило това на фондовете и дружествата", категорична бе председателят на комисията Корнелия Нинова по време на днешното заседание. Тя посочи, че на предишно заседание е попитала финансовият министър какви промени готвят управляващите, а той е съобщил идеята си за съхраняване на средствата в Сребърния фонд и за въвеждане на възможност за многократен избор. На въпроса има ли обосновка как би се отразило това на дефицита в държавата, на Сребърния фонд, на макрорамката въобще Нинова е разбрала, че "такава обосновка липсва", което според нея е недопустимо.

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд ЕООД

IBAN: BG53UBBS80021021528420

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
 • EUR
  1
  1.955
 • USD
  1
  1.61479
 • GBP
  1
  2.27692
 • RUB
  100
  2.23513
 • JPY
  100
  1.4711
виж всички

Крипто валути


 • Bitcoin Cash
  1
  1055.89
  1009.61
 • Litecoin
  1
  295.75
  282.81
 • Ethereum
  1
  4319.96
  4130.71
 • Bitcoin
  1
  66976.05
  64050.65
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички