Пенсионните вноски, прехвърлени в НОИ, отиват в Сребърния фонд


Пенсионните вноски, прехвърлени в НОИ, отиват в Сребърния фонд
Снимка: Gettyimages

1505

Вноските за пенсия, които бъдат прехвърлени от частно дружество в НОИ, ще отиват в Сребърния фонд. Това ще става в 6-месечен срок, след като бъде направено заявлението за преместване на парите. Предложението е на финансовото министерство чрез нови промени в Кодекса за социално осигуряване и в Закона за Държавния фонд за гарантиране устойчивост на държавната пенсионна система.

От ведомството на министър Владислав Горанов предлагат родените след 31 декември 1959 година да избират дали да се осигуряват само в НОИ, или и в частен фонд. Прехвърлянето на средства да става и в двете посоки - от частно дружество към държавното осигуряване и обратно. Това обаче да бъде възможно веднъж годишно, съобщава "24 часа".

Проектът предвижда също последният избор на вариант за осигуряване да е направен не по-късно от 5 години преди навършване на възрастта за пенсиониране.

Една от основните промени касае избора на тези, които за първи път ще се осигуряват. В края на миналата година бяха гласувани текстове, според които хората, започващи за първи път работа, имаха една година, за да решат дали да се осигуряват за втора пенсия в частен фонд, или цялата вноска да отива в НОИ.

Сега от финансовото министерство предлагат това изискване да отпадне. Ако такъв човек не избере сам частен фонд, той ще бъде разпределен служебно в някой от съществуващите. Има обаче промяна в сроковете - това ще става в рамките на три месеца, а не на една година.

Ако се избере осигуряването да е само в НОИ, при отпускане на пенсия средствата от Сребърния фонд ще се прехвърлят към фонд "Пенсии". Отпусканата пенсия ще е в пълен размер.

От финансовото министерство предлагат новите предложения за промени да бъдат дискутирани до постигане на консенсус за параметрите на пенсионната реформа до 31 март 2015 г.

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички