Петков не обясни разликите в пенсиите, понеже нямал данните


Петков не обясни разликите в пенсиите, понеже нямал данните
Снимка: БГНЕС

2622

Нямам конкретните данни, на които са правени изчисленията. Така социалният и трудов министър Бисер Петков се измъкна от коментар относно медийните информации за огромни разлики в пенсиите, които се получават кажи-речи при един от всеки трима пенсиониращи се през тази година (2019 година) заради прието ново положение с изчислението на пенсиите.

Петков обясни, че старата формула на сайта на НОИ включвала данни, с които институтът не разполага и затова не можел точно да каже какво ще се случи предварително. Става въпрос за параметрите на осигуряване отпреди 2000 година. Припомняме, че пенсиониращият се можеше да избере трите най-благоприятни години в срок от 15 години преди 2000 година, а след това (бе. ред. – през 2015 година) това беше променено на годините 1997-1999 година т.е. без право на избор. Самият министър каза каква ще е неговата пенсия при включване на години преди 2000 година и без включване на такива години – малко над 800 лева, с включване на периода 1997 - 1999 година. Петков добави и, че имало случаи на осигуряващи се на много висок доход в периода 1997 – 1999 година, а тогава не е имало таван на осигурителния доход (бел. ред. – сега максималният осигурителен доход е 3000 лева).

Министърът не се съгласи, че цялата ситуация е гаф и уточни, че след вчерашната среща при Бойко Борисов било постигнато съгласие да се даде възможност да се брои и периодът 1997-1999 година за пенсиониращите се. Същевременно Петков призна, че от 1997 година вече си е имало регистър на осигуряващите се, но от думите му стана ясно, че реално причината за лавирането на държавата е, че за тези 3 години преди 2000 година е нямало таван на осигурителния доход.

Същевременно Петов обяви, че не е съгласен, че няма пари за пенсии. Министърът обаче посочи, че дефицитът в системата е бил 4 млрд. лева преди 4 години и 50% от парите за пенсии идвали директно от държавния бюджет. Сега обаче има само 1/3 финансиране от държавния бюджет, защото дефицитът е намален многократно.

Няма отпусната пенсия по дискутираните нови правила, увери Петков, който добави, че ще има законова поправка и че внеслите документи за пенсиониране сега няма да има ощетяване, макар че реално те внасят при действащ закон. Министърът изрази надежда и, че великденски добавки от по 40 лева на пенсии до 348 лева ще има т.е. правителството ще приеме това предложение.

Гледната точка на НОИ

Не е вярно, че 30% от хората ще получат намаление на пенсията. Една огромна част от 68 000 души, получили писмо от НОИ (бел. ред. - защото имат стаж да се пенсионират през тази година), не са засегнати, защото някои от тях още продължават да работят. Остават 12 000 души, за които говорим за индивидуален пенсионен коефициент (бел. ред. – т.е. намаление на този коефициент), което не значи винаги намаляване на пенсията. Това заяви Ася Гонева, член на Надзорния институт на НОИ.

Гонева обяви, че няма как да се направи предварителна оценка на въздействието на "реформата", защото някой може да е натрупа стаж за пенсия, но да не се пенсионира и да продължи да трупа стаж, което изменя пенсията. Формулата* е същата, подчерта експертът и не пожела да коментира защо за много хора при двата различни калкулатора на сайта на НОИ излизат много различни числа за пенсия (бел. ред. – калкулаторът с изчисление при старите правила вече е премахнат). Много е сложно да го обясним по телевизията, добави тя.

Какво ще стане оттук-нататък – Гонева заяви, че на премиера Бойко Борисов е предложено да се направи анализ на конкретни хора, с конкретни примери, като щяло да се взема както положението от 2000 година нататък, така и преди 2000 година т.е. ще се правят де факто два варианта за съответния пенсиониращ и ще бъде избиран по-изгодният за него.

Още подробности по темата прочетете ТУК.

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.79566
  • GBP
    1
    2.28685
  • JPY
    100
    1.20351
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички