Петков: Само 177 души са се възползвали от синята карта през 2017 г.


Петков: Само 177 души са се възползвали от синята карта през 2017 г.
Снимка: БГНЕС

2265

Има явен дисбаланс между търсените на пазара на труда в България умения и предлаганите. Само 177 души от трети страни през 2017 г. са се възползвали от т.нар. синя карта за работа у нас. Това заяви социалният министър Бисер Петков по време на ежегодната среща на бизнеса с правителството.

Наложително е пренастройване на образователната система в съответствие с бъдещите потребности, продължи Петков.

Има и регионални диспропорции. С националния план за заетостта се опитваме да решим тези проблеми. Ресурсът е ограничен за обучение. Констатираме, че повишаващото се равнище на заетост, достигнало до 68-69% от населението в най-активната възраст от 15-64 г., предполага действия за активиране на икономически неактивните лица, които в България са около 1 млн. 250 хил. души, уточни министърът, цитиран от БГНЕС.

Друг механизъм е реемиграцията – връщане на емигрантите и внос на работна ръка, каза той. От тези 1 млн. 250 хил. души около 100 хил. души са обезкуражени- предизвикателството е да ги мотивираме с обучение и подходяща работа. Социалното министерство чрез службите си в други държави организира кариерни форуми заедно с работодателите, на които се правят предложения за работа, припомни министърът. Вече е организиран такъв форум във Виена, тази година предстоят подобни в Лондон и в Берлин.

По повод привличането на работна ръка от трети държави Петков заяви, че вече има облекчаване на процедурите при сезонна заетост и при издаването на т.нар. синя карта, чрез която се надяват да привлекат висококвалифицирани специалисти. Данните за 2017 г. показват, че само 177 са тези, които са получили синя карта за работа в България. В списъка с предпочитаните от българските работодатели професии вече са включени и инженерните, за които има най-сериозен дефицит, подчерта Петков.

Неговото разбиране е, че решението предполага постигане на по-добър баланс при привличането на високообразованите специалисти между личния и професионалния им живот.

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83957
  • GBP
    1
    2.26558
  • JPY
    100
    1.18888
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички