Петков: Въпрос на дискусия е дали да се намалят часовете за лична помощ


Петков: Въпрос на дискусия е дали да се намалят часовете за лична помощ
Снимка: БГНЕС

1901

Приех оставката на Валери Симеонов като морален акт. Не бих могъл да коментирам кога е направен един такъв личен акт. Не очаквам политически трусове. Така социалният министър Бисер Петков коментира случващото се в управлението.

Надявам се протестите да приключат след като се приеме законодателството за хората с уврежданията – закона за хората с увреждания, закона за личната помощ, този за социалните услуги, добави Петков.

Реформа ще има, когато бъдат приети всичките закони, в пакет, убеден е министърът. Според него е "въпрос на дискусия" дали ще се намалят часовете за лична помощ за хора с увреждания. Петков описа личната помощ като много скъпа услуга и даде пример с Швеция – там държавата плащала за 13-14 000 души, а всичко друго се поемало от общините, докато в България държавата плащала "в пъти повече". На въпрос ще се вземат ли пари за личен асистент от другите пера на помощта за хора с увреждания, министърът обясни, че има предложение 380 лева от общата сума да отиват за личен асистент.

Относно индивидуалната оценка за степента на увреждане, Петков смята, че трябвало по-скоро да се възприеме социалния подход, не медицинския, затова имало оторизиран превод на международна класификация, която да е база как да се определя оценката.

Попитан дали социалният министър ще бъде председател на Националния съвет за хората с увреждания съгласно законопроекта за хората с уврежданията, Петков отвърна пред bTV, че майките искали вицепремиер за демографската политика да оглавява въпросния съвет и сега зависело от народните представители ще върнат този вариант, след като на ниво "комисия" заради скандала с Валери Симеонов беше решено министърът на труда и социалната политика да стане председател на съвета. Не мисля, че е толкова важно, заключи министърът.

Относно предложението за платения отпуск при майчинство, Петков коментира, че позицията на държавата е майките да се връщат по-рано на работа. Идеята е ако се върнеш по-рано, да получаваш 50% от обезщетението, което би взел, ако не се върнеш. Увеличават се такива майки, увери Петков. Струва си да се води дебат дали трябва излезлите по майчинство да имат след това и платен годишен отпуск за периода, в който е било майчинството, добави министърът, без да коментира, че де факт този отпуск се ползва масово от майки, дали децата си на детски градини, които обаче не ги гледат за целия период на деня, в който майките трябва да са на работа. Петков обаче каза, че трябвало да има данъчни облекчения за семействата с деца.

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.79566
  • GBP
    1
    2.28685
  • JPY
    100
    1.20351
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички