Петков за промените в Кодекса: Ще трябва допълнителен бюджет за ГИТ


Петков за промените в Кодекса: Ще трябва допълнителен бюджет за ГИТ
Снимка: БГНЕС

2367

За да може Главната инспекция по труда (ГИТ) да изпълнява тази нова неприсъща, специфична функция тя трябва да разполага с допълнителен бюджет и щат, включително и да покрива разходите по тези производства.

Това каза пред журналисти социалният министър Бисер Петков по повод инициираните от омбудсмана Мая Манолова промени в Кодекса на труда, които по-рано днес (29 ноември) оставиха стотици работници без възможност да получат парите си.

„Днес в социалната комисия се гледаха промени в Търговския закон. Предложението беше Главната инспекция по труда да има право да инициира производство по несъстоятелност, в случаите, в които работодатели не са платили работни заплати“, посочи той.

„Това е ново предложение, направено от омбудсмана, в процеса на обсъждане на законопроекта“, коментира министърът.

„Това, което народните представители предложиха и беше подкрепено от мен е, да има време ГИТ да изгради капацитет за това, което предполага персонал с други умения. Не става дума за трудови инспектори, а за подготовка на доказателства, с които ще бъде подкрепен искът от съда. За да получат работниците заплатите си тези искове трябва да бъдат добре подплатени с доказателства“, заяви Бисер Петков.

„Отговорният подход за всяка нова отговорност е да бъдеш подготвен за нея. Не мога да приема, че това се прави на комфорта на ГИТ“, изтъкна той. „Напротив ГИТ и досега изпълнява контролните си функции и благодарение на усилията й от началото на годината са платени 14 млн. лева забавени заплати на работници“, заяви социалният министър.

„Предстои законопроектът да бъде гласуван в пленарна зала. От волята на депутатите ще зависи крайния вариант на закона“, каза още той.

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички