Подготвя се нов закон за хората с увреждания


Подготвя се нов закон за хората с увреждания
Снимка: БГНЕС

3098

Хората с трайни увреждания над 18 години ще получават лична помощ според социална оценка на индивидуалните им потребности, а не според степента на увреждане. Това ще бъде заложено в новия закон за хората с увреждания, който се подготвя от работна група към социалното министерство с участието на организации на хората с увреждания и на майките на деца с увреждания.

Социалният министър Бисер Петков заяви, че целта е новият закон да бъде готов до края на юли, за да може да влезе в сила от началото на 2019 година. От организациите на майките на деца с увреждания настояват размерът на личната помощ да бъде поне стойността на минималната работна заплата и да се отпуска на хората с най-тежките увреждания, предаде "Дарик".

Социалното министерство и представители на организациите на хората с увреждания и майките на децата с увреждания ще разработят съвместно изцяло нов закон за хората с уреждания, който ще замени сегашния закон за интеграция на хората с увреждания. В него ще има нова дефиниция за човек с увреждане и ще се разпише правото на лична помощ според оценката на индивидуалните му потребности, но не медицинската оценка, а социална, която предстои да бъде разработена, обясни социалният министър.

По думите му личната помощ ще включва финансово подпомагане, както и услугите личен и социален асистент, които ще бъдат вкарани в закона, но всичко това ще е според индивидуалните потребности на всеки човек.

Петков припомни, че участниците в шестия национален протест на хората с увреждания настояват финансовата подкрепа да е в размер на поне една минимална работна заплата за страната. По думите му работата по новия закон трябва да продължи до края на юли, за да има време за общественото му обсъждане и залагане на мерките в бюджетната процедура за догодина. Така от 1 януари 2019 г. се очаква всеки пълнолетен човек с увреждане да получава лична помощ от държавата.

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички