Постигнато е споразумение за минимални осигурителни прагове в 5 сектора


Постигнато е споразумение за минимални осигурителни прагове в 5 сектора
Снимка: БГНЕС

2542

Въпреки обявения бойкот на преговорите за минималните осигурителни прагове за 2017 г. от 4-те големи работодателски организации, синдикатите и браншовите организации са подписали споразумения в пет сектора. Сред тях са големи икономически дейности с много заети като туризма и търговията, както и по-малки - като производството на фуражи, производството на хартия и в Централния кооперативен съюз, съобщиха от КНСБ. Синдикатът не уточни за какъв ръст са договорките.

Министър на труда и социалната политика Зорница Русинова потвърди, че има няколко подписани споразумения, но не уточни в кои сектори, пише в. „Сега“. Русинова коментира, че едва след като изтече срокът за преговорите, ще реши дали да налага административен ръст в секторите без договорки или ще остави нулева година за праговете. От МТСП отказаха да кажат кои работодателски организации участват в процедурата.

Кои браншови работодателски организации са подписали споразумения, е пълна мистерия, защото четири от петте национално представителни организации Българска стопанска камара (БСК), Асоциация на индустриалния капитал в България (АИКБ), Българската търговско-промишлена палата БТПП и Конфедерация на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) бойкотират преговорите. Най-новата организация в тази група - Съюзът за стопанска инициатива (ССИ), ще участва едва днес в преговорите за първи път. Шефът на ССИ Мирослав Найденов заяви, че неговата организация не е подписала нито едно споразумение.

"Ние нямахме възможност да се включим в първия кръг преговори, защото все още не бяхме обявени за представителна организация, но ние ще участваме. Искам да отбележа, че ние сме съгласни с останалите 4 работодателски организации, че този механизъм е архаичен и остарял, но ако не участваме и се обявим за запазване на статуквото, ще дискриминираме нашите членове, защото другите организации са участвали в преговорите предишни години, а ние сега няма да можем да договорим справедливи прагове", коментира Найденов.

Той обяви, че днес са окончателните преговори в Министерството на труда (МТ) и неговите представители ще се явят. Според него в някои сектори може да се иска и намаление на праговете.

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички