Предложение: Пенсионното осигуряване да стане изцяло частно


Предложение: Пенсионното осигуряване да стане изцяло частно
Снимка: Actualno.com

2155

Изцяло частно пенсионно осигуряване и право на избор в какво да бъдат инвестирани парите от пенсионните вноски предлагат от организацията Българско либертарианско общество.

Според тях сегашната пенсионна система е в състояние на фалит и в дългосрочен план проблемите ще се задълбочават заради застаряването на българското население, съобщава "Дарик".

Първата стъпка от предлаганата реформа е намаляване на пенсионната вноска за НОИ с 4 процента и увеличаване със същия процент на вноската за втора пенсия, която се събира от частните пенсионни дружества.

Ефектът от реформата ще се усети след години, но тя няма алтернатива, обясни Стоян Панчев, председател на Българско либертарианско общество. Според него правителството мисли само в краткосрочен план и успява временно да запуши дупките в системата.

„В началото на 2017 и в началото на 2018 г. имахме две последователни години увеличение с по 1 процент на вноските за пенсии. Това е директно увеличаване на данъците и това увеличаване на данъците не е, за да се извърши някаква форма на положителна промяна в пенсионната система, а за да може отново да се запушват дупките. Затова и ние бием алармата. Защото тази реформа ще е много тежка – и политически, и икономически. Става въпрос за някаква форма на социален диалог между поколенията. Има много тежки истини, които трябва да бъдат чути. Ако не се чуят сега, до 2040 г. те вече ще са създали фундаментални проблеми, които са от нивото на проблемите в Гърция“, посочи още Панчев.

 

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички