Предложение - синдикати и работодатели да договарят минималната заплата по браншове


Предложение - синдикати и работодатели да договарят минималната заплата по браншове
Снимка: iStock

1795

Синдикатите и работодателите да договарят минималната заплата отделно за всеки бранш, както в момента се договарят минималните осигурителни прагове - това гласи предложение на вицепремиера и социален министър Ивайло Калфин.

По думите му в механизма за определяне на минималната заплата трябва да се отчитат икономически и социални показатели, но основата трябва да е двустранната договорка между бизнеса и синдикатите.

„За да бъде работещо през през 2017 година, това означава да се приеме много бързо, защото ако се направи процедура както трябва и каквато е моята идея да започне двустранно договаряне, то трябва да започне рано - към април, когато правителството може да предостави статистическите данни, за да започнат преговорите", каза вицепремиерът, цитиран от "Дарик'.

Ако сравнително бързо се намери съгласие - в рамките на следващите четири-пет месеца, то това е реално да стане от следващата година, каза Калфин.

Калфин допълни, че е дал заявка за отпускане на 50 милиона лева за коледни добавки на пенсионерите, но все още не е ясно, дали ще има възможност в бюджета за тази година заради ангажиментите на страната към европейските проекти.

При наличие на 50 милиона лева, коледни пенсии ще има за хората с доход до 286 лева, както бе за Великден и миналата Коледа.

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички