През 2016 г. ще работим 126 дни за държавата


През 2016 г. ще работим 126 дни за държавата
Снимка: iStock/Guliver

1530

През 2016 г. ще работим по-дълго, за да попълним с приходи държавния бюджет. Това показва изследване на Института за пазарна икономика.

Тази година ще са ни необходими малко над 126 дни, за да се изработят предвидените приходи. Причината е увеличението на данъчното бреме. През изминалите две години сме работили с по няколко дни по-малко за държавата.

„Има най-различни начини да се увеличи без да вдигаме основен данък като ДДС например, могат да се вдигнат осигурителни прагове, могат да се вдигнат винетки, могат да се вдигнат някои такси, някой нов данък може да се въведе като "данък уикенд"”, коментира анализаторът Петър Ганев пред bTV.

Всеки българин ще внесе тази година около 4200 лева, за да се попълни държавния бюджет. Най-много за това работят хората от средна класа, които плащат съвестно данъци и осигуровки.

"При един такъв профил ние сме правили изчисления - около половината от това, което изкарваш ще отиде в държавата под формата на осигуровки, данъци, акцизни стоки от акцизното потребление”, каза Ганев.

Според икономистите през следващите години може да се окаже, че ще работим още по-дълго за държавата, ако продължи политиката по трупане на бюджетни дефицити.

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички