Промените в ТЕЛК вече лишават хора от инвалидни пенсии


Промените в ТЕЛК вече лишават хора от инвалидни пенсии
Снимка: iStock/Guliver

18365

По-малко от месец след като влязоха в сила промените в Наредбата за медицинската експертиза, лекари и пациенти вече негодуват срещу тях. Още в първите седмици на действие на новите правила се оправдаха опасенията, че тя ще лиши хиляди пациенти от инвалидни пенсии и различни интеграционни добавки. Според промените процент на трайно намалена работоспособност вече се дава само за основното заболяване, а съпътстващите проблеми се зачитат само ако носят над 50%. Досега всички заболявания носеха проценти и така човек можеше да се ползва с пълни права с няколко по-леки заболявания. Това пише в днешния си брой вестник "Сега"

Наредбата беше наложена от Министерството на здравеопазването въпреки протести на пациенти и лекари и след като веднъж премиерът Борисов я изтегли от Министерския съвет, за да се успокои напрежението. Новите норми са в сила от 3 август.

"Картината е плачевна. Хората все още не са усетили заради отпускарския период. Работим от седмица, но масово падат проценти на хората, които идват за преосвидетелстване", коментира пред "Сега" д-р Боряна Холевич, председател на сдружението на лекарите от ТЕЛК-София. Според нея от 80 преминали през кабинета й в последните дни само четирима са запазили старите си проценти. Сходна ситуация описа и д-р Петко Ников от Варна. Според него се очертава около половината от хората, които за първи път ще се явят пред комисия, да съберат под 50%. По думите на д-р Холевич наесен вече ще има доста хора, чийто процент инвалидност сериозно ще падне, тъй като сега част от лекарите са в отпуск.

От МЗ обаче не виждат проблем с действието на наредбата. Към ведомството нямало адресирани сигнали на граждани за намален процент неработоспособност. Проверка показала, че и в Националната експертна лекарска комисия (НЕЛК) няма постъпили обжалвания на експертни решения, издадени след влизането в сила на промяната.

Чиновниците се осланят на това, че "новите правила действат по-малко от месец и по никакъв начин не може да се говори за масово намалени проценти. Недопустимо е да се тиражират подобни твърдения и обществото да се въвежда в заблуда, преди да е извършен анализ на действието на направените нормативни промени". От МЗ напомниха, че като компромис наредбата е в изпитателен шестмесечен срок, след което ще бъде извършена оценка на въздействието й и "при необходимост ще бъдат предприети действия". От това обаче не се разбира какво ще стане с пациентите, които са загубили правата си през пробния период.

Според д-р Холевич липсата на обжалвания не може да е критерий за липсата на проблем, тъй като той е заложен в самите изисквания, а не в прилагането им.

Д-р Холевич дава няколко примера за нейни пациенти, чиито инвалидни пенсии ще бъдат орязани. Тя дава за пример пациент с диабет, който обаче страда още от високо кръвно, има проблеми с бъбреците и исхемична болест на сърцето - той получава процент само за диабета, а останалите заболявания не били взети предвид. Така човекът получил 40% инвалидност, при положение че досега тя била над 50. Така и помощта му сериозно падала. Другият случай е на жена, която от 7 години е с ТЕЛК.

"Имам страхотна рана на крака, на практика съм неподвижна, имам хипертония, дискова херния, кракът ми е изкривен. Досега все съм имала по 74-78 процента, с тях получавах по 22 лв. добавка за мобилност и 200 лв. пенсия, сега д-р Холевич каза, че ще бъда в трета група, значи пенсията ми ще се намали, а добавката за интеграция не знам дали ще остане", оплака се жената. "Сега кракът на тази жена е увреден още, а аз трябва да й дам 60%, с което автоматично тя слиза в по-ниска група с по-ниска подкрепа. Т.е. аз се превръщам в един изверг, който й отнема правото на нормален живот, нека ми обясни някой от управляващите как се живее с под 200 лв. доход на месец", възмущава се д-р Холевич пред clinica.bg.

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички