Работодатели и синдикати се обявиха против вдигането на минималната пенсия


Работодатели и синдикати се обявиха против вдигането на минималната пенсия
Снимка: Gettyimages

1747

Ако се правят промени, по-скоро ще се развали бюджетът. Бюджетът беше сметнат при прогнозиран ръст на БВП от 2.5%. Нашата прогноза на АИКБ е 2.8%. Ръстът на БВП до голяма степен се дължи на инвестиции на еврофондовете. При една неработеща държава, тези инвестиции се забавят. Ние като национален съвет на АИКБ подкрепихме бюджета с препоръки, но това беше преди правителството да подаде оставка. Това каза Васил Велев от Асоциация на индустриалния капитал в България (АИКБ)

Според него е имало прогрес в социалния диалог между работодателите, правителството и синдикатите. Диалогът се е подобрил, но чуваемостта не сме сигурни, че се е подобрила, уточни той в ефира на БНТ.

Аз ви гарантирам, че ако дори се увеличи минималната пенсия, от следващия ден хората рязко ще се демотивират да се осигуряват на по-висок доход и всички ще се осигуряват на минимален. Няма откъде да се вземат 3 млрд. и 600 млн. за увеличаване на пенсиите.

Димитър Манолов от КТ "Подкрепа" смята, че винаги когато се сменят режими, администрацията е изпадала в ступор. Времето, в което престана да се слуша гласът на работодателите и синдикатите, е някъде в средата на 1994 г. и никой не си направи труда да го поправи, отбеляза той.

Хубаво е пенсиите да се повишат, да се повиши минималната пенсия, но едно такова увеличение ще съсипе и без това нарушените баланси. Пенсиите, ако трябва да се увеличават, трябва да стане в по-разтеглен във времето график, поясни Манолов.

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички