Работодателите искат оставката на социалния министър Бисер Петков


Работодателите искат оставката на социалния министър Бисер Петков
Снимка: БГНЕС

2597

Работодателските организации поискаха оставката на министъра на труда и социалната политика Бисер Петков. Причината са заложеното за догодина административно увеличение на минималните осигурителни прагове с 3.9 процента и вдигането на минималната работна заплата с 50 лева.

В писмо до Петков работодателските организации заявяват, че тези предложения, разписани в проекта на бюджета на държавното обществено осигуряване, не са консултирани с тях като представители на работодателите в България. От бизнеса определят действията на социалния министър като стъпка срещу социалния диалог и демонстрация на отказ да се изпълни европейската препоръка за актуализация на минималната заплата след приемане на механизъм, съобщава "Дарик".

В края на миналата седмица от Асоциацията на индустриалния капитал предупредиха, че ако социалният министър Бисер Петков удържи на обещанието си за административно увеличаване на минималните осигурителни прагове за догодина, бизнесът ще реагира остро.

Васил Велев припомни, че миналата година заради отказа на работодателите не е имало преговори за тези прагове и без намеса на държавата доходите са нараснали.

"Средният осигурителен доход е нараснал с 6 на сто при ръст на праговете от 2.5 процента. Според синдикатите трябваше да се срине, а всъщност приходите в НОИ са нараснали с 14 на сто", каза Велев.

В писмото до министър Бисер Петков от бизнеса посочват, че минимални осигурителни прагове по професии и икономически дейности не се прилагат в нито една друга държава членка на ЕС. Организациите обръщат внимание също на заложеното вдигане на вноската за пенсия при първоначално заявени намерения за отказ от увеличаване на данъчната тежест, както и на административното вдигане на минималната пенсия, което не е обвързано с осигурителния принос и нарушава принципите на пенсионния модел у нас.

Заради официално внесените и неконсултирани със социалните партньори предложения за увеличаване на праговете и на минималната заплата, работодателите настояват за незабавното оттегляне на Бисер Петков от поста социален министър.

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички