Работодателите разкритикуваха Манолова за промените в Кодекса на труда


Работодателите разкритикуваха Манолова за промените в Кодекса на труда
Снимка: Getty Images/Guliver

3063

Процедурата за обсъждане на предложения за промени в трудовите и свързаните с тях отношения е грубо нарушена от омбудсмана Мая Манолова и КНСБ. Това посочват в своя позиция работодателските органицации КРИБ и АИКБ.

На 20 април предложения за промени в трудовото законодателство внесоха в деловодсттвото на Народното събрание Манолова и синдикатът. Те бяха представени като предложения за прекратяване на "модерното робство" - дефиниция, срещу която бизнесът категорично възразява.

"Българските работодатели изразяват своята огромна загриженост от извършеното вчера нарушение на законите и правилата за водене на социален диалог в България", казат в съвместна позиция КРИБ и АИКБ по повод внасянето на предложенията.

Законът изисква всички предложения за промени в трудовите и непосредствено свързаните с тях отношения, осигурителните отношения, както и въпросите на жизненото равнище в България да бъдат предварително обсъждани в Националния съвет за тристранно сътрудничество, напомня бизнесът. Именно тази процедура според работодателските организации е грубо нарушена от обществения защитник и профсъюза.

"Безпрецедендно е предлагането на изменения в Кодекса на труда, без те да бъдат обсъдени с едната група социални партньори! Българските работодатели изразяват своето абсолютно недоумение и остро възмущение от факта, че една държавна институция погазва по безпрецедентен начин духа на закона и утвърдената в страната практика с това действие", се казва в позицията.

Бизнесът отбелязва, че в България не съществува съществен проблем със забавянето на плащането на работни заплати, с изключение на изолирани случаи, против които работодателите категорично се обявяват. Те привеждат и цифри в подкрепа на твърдениято си, като отбелязват, че при 30 милиарда лева изплатени работни заплати размерът на забавени плащания е едва 30 млн. лева, т.е. едно на хиляда.

В същото време, тиражираната в медиите информация по отношение на конкретните разпоредби във внесения вчера пакет предложения за законодателни промени поражда сериозни притеснения и опасения у бизнеса, тъй като според КРИБ и АИКБ крие рискове от възможни злоупотреби и изнудвания, както и от чувствително влошаване на бизнес средата и условията за осъществяване на инвестиции и стопанска дейност в страната.

Сред тези предложения работодателите открояват възможността на работниците да започнат процедура по несъстоятелност срещу работодателя при две неплатени работни заплати; преместването на вземанията на работниците на първо място сред привелигированите кредитори; недопускане до участие в конкурси за обществени поръчки на фирми, които поради временни затруднения бавят изплащането на възнаграждения.

Работодателите призовават институциите да спазват законите в страната и отправят апел към председателя на Народното събрание Димитър Главчев незабавно да откаже приемането на пакета предложения и да настоява за неговото оттегляне и евентуално внасяне по установения ред – след обсъждане в тристранката.

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83853
  • GBP
    1
    2.2902
  • JPY
    100
    1.18867
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички