Работодателите в Пловдивско най-отворени към наемането на служители догодина


Работодателите в Пловдивско най-отворени към наемането на служители догодина
Снимка: Thinkstock/Guliver

2131

Работодателите у нас леко подобряват прогнозите си за наемане на персонал през първите три месеца на 2015 г. В сравнение с четвъртото тримесечие на настоящата година, прогнозите се повишават с 2%. Във всички региони, сектори и вид компании, обхванати от проучването, нетните прогнози за заетостта остават положителни, показва проучване на Менпауър.

Изследването за заетостта се базира на отговори от 751 работодатели от български компании. Те бяха запитани дали имат намерения да наемат допълнителен персонал или планират да редуцират размера на своята работна сила през следващото тримесечие. След корекциите на сезонен принцип, нетна прогноза за страната предвижда резултат от +10%.

„Прогнозата е обещаваща, особено за младите безработни”, коментира Надя Василева, управляващ директор на Менпауър България, Сърбия и Хърватия. „В публичния сектор има много програми, които стимулират и работодатели, и студенти. За програмата „Младежка заетост” се говори за 10 000 обявени, налични работни места за млади безработни. Друга програма e „Старт в кариерата”, за която са кандидатствали около 3 000 млади безработни. Най-после забелязваме и програми за заетост на по-възрастни хора. Тези програми представляват усилие за справянето с проблем, който се простира в цяла Европа.”, добави Надя Василева.

Работодатели от пет региона – Бургас, Пловдив, Русе, София и Варна – взеха участие в Обзорното проучване на Manpower за заетостта. Всички те имат позитивни намерения за наемане на нов персонал към тяхната работна сила. Най-оптимистични са тези от Пловдивския регион, с прогноза от +14%. Веднага след тях са работодателите от София, с +13%, и както Варна, така и Русе с +11%. Работодателите от Бургас предвиждат най-слабо ниво на наемане, с прогноза +2%.

„Има повишение в нивото на наемане в петте региона, където бе проведено Обзорното проучване на Manpower за заетостта. В Смолян, германската компания „Костал” обяви, че ще наеме до 300 души”, коментира Надя Василева, управляващ директор на Менпауър България, Сърбия и Хърватия. „Костал не е единственият пример. Компанията „Агрион” отваря 21 офиса в цяла България. Подобно на миналото тримесечие, България остава желана дестинация за чуждестранните компании, които търсят аутсорсинг възможности”, добави Надя Василева.

Най-оптимистични намерения за наемане през първото тримесечие на 2015 г. са отчетени в сектор Транспорт, Складове и Комуникации (+19%) и в сектор Финанси, Застраховане, Недвижими имоти и Бизнес Услуги (+17%). Прогнозата на Транспорт, Складове и Комуникации се подобрява, в сравнение с последното тримесечие и на годишна база, и е с най-оптимистичната прогноза, отчитана от работодателите от старта на проучването в началото на 2011 г. Прогнозата за Финанси, Застраховане и Бизнес Услуги е сравнително стабилна от преди три месеца и леко се подобрява спрямо същия период на предходната година.

Работодателите в секторите Производство и Търговия на едро и дребно, също, очакват темпът на наемане да остане стабилен през първото тримесечие от годината, като работодателите и в двата сектора споделят прогнози от +13% и се забелязва леко подобрение спрямо предишното тримесечие. Те са следвани от работодателите от Ресторанти и Хотели и Публичния и Социален сектор, където и в двата сектора работодателите отчитат +8%. И двете прогнози показват подобрения, в сравнение както с четвъртото тримесечие, така и със същия период на миналата година.

Работодателите от секторите Земеделие, Гори, Лов и Риболов и Минно дело имат еднаква прогноза от +6%.

Най-слабият темп на наемане се очаква в сектор Строителство и в сектор Вода, Електричество и Газ, със съответно +3% и +2%. Тези работодатели очакват някакво подобрение, в сравнение с четвъртото тримесечие на 2014 г.

„Много бързо се развиват секторите на аутсорсинга, производствата съпътстващи автомобилостроенето и логистиката,” коментира Надя Василева, управляващ директор на Менпауър България, Сърбия и Хърватия. „Едни от най-големите инвестиции са именно в тези сектори,” добави Надя Василева.

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички