Разногласия в Тристранката заради наредбата за задължителните осигурителни вноски


Разногласия в Тристранката заради наредбата за задължителните осигурителни вноски
Снимка: БГНЕС

4543

Появиха се разногласия по проекта за Наредба за реда за избор на осигуряване, внасяне и разпределение на задължителните осигурителни вноски, вноските за фонд "Гарантирани вземания на работниците и служителите" и обмен на информация. Това стана по време на заседанието на Националния съвет по тристранно сътрудничество (НСТС), предаде БГНЕС.

В началото на заседанието министърът на финансите Владислав Горанов представи проекта, чийто вносител е ръководеното от него министерство. Предложеният проект на наредба произтича от измененията и допълненията в Кодекса за социалното осигуряване. Последните бяха свързани с усъвършенстване на тристълбовия пенсионен модел, свързани с правото на свободен избор на осигуряване в държавното обществено осигуряване и универсален пенсионен фонд, или само в държавното обществено осигуряване, както и с възможността, категорийните работниците, ползващи правата на ранното пенсиониране, да изберат да се осигуряват само във фондовете на държавното обществено осигуряване или да се осигуряват и в професионалните пенсионни фондове.

С наредбата се уреждат и доразвиват и редът за внасяне и разпределяне на задължителните осигурителни вноски за държавното обществено осигуряване, Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), Учителския пенсионен фонд, фондовете за допълнително задължително пенсионно осигуряване и вноски за фонд "Гарантирани вземания на работниците и служителите", както и други приходи и лихви в Националната агенция за приходите (НАП).

Също така се разглежда реда и начина за избор за промяна на осигуряване, реда за събиране и разпределяне на увеличената осигурителна вноска за фонд "Пенсии", реда за събиране и разпределяне на увеличената осигурителна вноска за фонд "Пенсии" на държавното обществено осигуряване в размера на съответната вноска за професионален пенсионен фонд за лицата, редът за прехвърляне на натрупаните средства по индивидуалните партиди в универсален пенсионен фонд на лицата, направили избор по в "Държавния фонд за гарантиране устойчивостта на държавната пенсионна система", редът за прехвърляне на средствата от "Държавния фонд за гарантиране устойчивостта на държавната пенсионна система" в избран универсален пенсионен фонд, когато осигурено лице е направило промяна на осигуряването си, редът за прехвърляне на натрупаните средства по индивидуалните партиди в професионален пенсионен фонд на лицата.

По време на дискусията по наредбата, Васил Велев, председател на АИКБ заяви, че има някои спорни текстове, които пораждат съмнение, че движението на средствата не е равнопоставено. "Изборът не е достатъчно информиран, който се предполага, че правят осигурените лица. Наредбата не може да поправи дефектите на кодекса. Не бива вторият стълб на пенсионната система да се противопоставя на първия и обратно. Препоръката на ЕК е за развитие на трите стълба на пенсионната система. Трябва да се потърси възможност за развитие на втория и третия стълб без те да бъдат противопоставени на първия", посочи Велев.

Никола Абаджиев, председател на Българската асоциация на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване, пък изрази позицията, че наредбата в този си вид се нуждае от още подобрения. "Тя иска уреждане на реда за прехвърляне от фондовете към сребърния фонд и обратно да бъде по един и същи начин. Друго, което липсва в наредбата е, че се създава неравнопоставеност на режима на прехвърляне от фонд във фонд и прехвърляне към Сребърния фонд", изтъкна още Абаджиев.

КНСБ стои твърдо зад правото на избор за осигуряването на лицата. Освен това синдикалната организация изрази готовност да подкрепи наредбата, но, ако бъдат приложени някои промени, представени от тях. От КРИБ са на мнение, че е от изключително важно значение наредбата да бъде приета, защото много хора чакали действащия законов механизъм.

Президентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов обясни, че синдикатът подкрепя проекта на Наредбата, като задължително изискване, произтичащо от направените изменения и допълнения в КСО. По този начин ще може да бъде усъвършенстван тристълбовия пенсионен модел, смятат от КТ "Подкрепа".

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички