Русинова: Най-трудната реформа е на трудовата и медицинска експертиза


Русинова: Най-трудната реформа е на трудовата и медицинска експертиза
Снимка: БГНЕС

2260

Най-трудната реформи пред правителството е тази на трудовата и медицинската експертиза. Това каза министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова пред националната телевизия.

„Стъпките, които предприехме миналата седмица, отговарят на едно от исканията на майките на деца с увреждания, а именно програмата за личен асистент, която в последните години се подкрепя с европейски средства да бъде поета изцяло по различен модел. Ще направим анализ на съществуващите в момента помощи от гледна точка на подпомагане на децата и семействата, които отглежда деца с увреждания и за пръв път ще направим насочване на публичния ресурси към хората, които имат най-голяма нужда”, заяви Русинова.

По думите й диференцирането на помощите според степента на увреждане на децата е първата стъпка, която е изключително важна и трябва да има наистина ясно разграничаване според това каква е необходимостта на всяко едно дете и на семейството, което се грижи за него. „Затова промените, които подготвяме в Закона за семейните помощи за деца са свързани с няколко прага на различна степен на увреждания – над 90% сумата ще бъде 930 лева, като с тази месечна сума всеки един родител ще може да прецени дали да наеме външен личен асистент или да бъде личен асистент на детето си”, посочи социалният министър.

Според нея най-важното е към хората с увреждания да има по-комплексен комплект от грижи, който държавата да прилага към тях. „Като се започне с достъпната среда, с образователната възможност на голяма част от децата с увреждания да бъдат включени пълноценно в образователния и социалния живот. Затова изключително много разчитам на помощта на местните власти и на останалите колеги в правителството”, допълни министър Русинова. Тя отбеляза, че една от най-трудната реформи пред правителството е тази на трудовата и медицинската експертиза. „Ако имаме по-добро насочване на публичния ресурс, който държавата ежегодно харчи за хората с увреждания около 2 милиарда годишно, това би дало по-добро социално включване и възможност на хората да се включват пълноценно в обществото”, коментира още социалният министър.

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички