Русинова: Ще има реформи в оценката на работоспособността на хората с увреждания


Русинова: Ще има реформи в оценката на работоспособността на хората с увреждания
Снимка: БГНЕС

3947

Концепцията за реформи на медицинската експертиза за оценката на работоспособността на хора с увреждания беше една от темите, които бяха обсъдени по време на срещата на министъра на труда и социалната политика Зорница Русинова и австрийския ѝ колега Алоис Щьогер състояла се във Виена. Това съобщи пресцентъра на Министерството на труда и социалната политика (МТСП).

Промените предвиждат разделяне на медицинската експертиза от оценката на работоспособност. Възможностите за връщането на хората с увреждания на пазара на труда ще се преценяват след включването им в програми за рехабилитация и преквалификация, обясни министър Русинова.

Министър Щьогер от своя страна представи системата за оценка на работоспособността в Австрия и основните мерки за интеграция на хората с увреждания: индивидуално финансиране за адаптация на работното място, проекти за оказване на помощ за квалификация и заетост и предоставяне на личен и домашен асистент.

На срещата министрите обсъдиха и различни методи за стимулиране и насърчаване на работодателите да наемат хора с увреждания и се договориха обмяната на опит по темата между България и Австрия да продължи. Двете страни ще си сътрудничат и в подготовката на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз.

По време на работната си визита в Австрия министър Русинова посети и Център за професионално обучение и професионална рехабилитация, чиято цел е да подпомогне хора, преживели злополука или заболяване да се възстановят и върнат на работа. Услугите, които звеното предоставя, включват оценка на потребности на всеки клиент. На тази база се изготвя индивидуална програма за обучение, адаптация и възстановяване на физическото и психическото здраве на хората с увреждания.

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83233
  • GBP
    1
    2.2729
  • JPY
    100
    1.1837
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички