Само КТ "Подкрепа" от социалните партньори подкрепи по-ниско ДДС за храни и лекарства


Само КТ "Подкрепа" от социалните партньори подкрепи по-ниско ДДС за храни и лекарства
Снимка: БГНЕС

2675

Социалните партньори, с изключение на КТ "Подкрепа", не подкрепиха намаляването на ДДС върху храните и лекарствата. Правителството в лицето на Министерството на финансите също не подкрепя идеята. Това заяви вицепремиерът Марияна Николова след заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС), предаде БГНЕС.

Тристранката обсъди законопроект за изменение и допълнение на Закона за данък върху добавената стойност, внесен от Корнелия Нинова и група народни представители и законопроект за публичните предприятия.

Промените, искани от БСП, предвиждат намаляване на стандартната данъчна ставка за ДДС за брашно и изделия от брашно, месо, мляко, яйца от 20 на 5% и на лекарствата на 9%. Предвижда се измененията да влязат в сила от 1 януари 2020 г.

Припомняме, че за сваляне на ДДС на лекарствата, хляба и книгите публично заговори Делян Пеевски - веднага след евроизборите. Последва изказване на премиера Бойко Борисов в този дух, като се стигна дори до следните думи: "Там можем да направим да няма данък, защото образованието винаги ни е било приоритет. И в този мандат се дадоха толкова пари за образование, за учителски заплати, че това е капчица в морето – данъкът върху книгите". Впоследствие обаче от ДПС обявиха, че идеята трябвало да се обмисли.

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички