Шефът на НОИ: Промените в правилата за осигуряване ще накарат хората да мислят за бъдещето


Шефът на НОИ: Промените в правилата за осигуряване ще накарат хората да мислят за бъдещето
Снимка: БГНЕС

1714

Предизвикалото много спорове и крайни мнения предложение за промяна в Закона за Държавно обществено осигуряване (ДОО) - да се дава свободен еднократен избор за това дали да се осигуряваме в НОИ или в частни пенсионни фондове, бе коментирано и от шефа на осигурителния институт Бисер Петков. 

В текстовете, които са предложени в Закона за Държавното обществено осигуряване (ДОО) за 2015 г. възниква задължение за осигуряване за лица, които да имат едногодишен срок, в който да изберат къде да се насочва вноската от 5%. Това заяви пред журналисти той, предаде БГНЕС.

Ако те не направят този избор в рамките на този срок, се предлага осигуряването да бъде във фонд "Пенсии" в ДОО, уточни Петков. Изборът е между получаване на пенсия в пълен размер от ДОО или получаване на пенсия в редуциран размер от ДОО и допълнителна пенсия от универсален пенсионен фонд, посочи той. Петков изрази надежда, че ако бъдат гласувани тези промени и влязат в сила ще стимулират хората наистина да се замислят и да правят избор за своето бъдеще.

На пазара има 10 дружества със съответните фондове. Става дума за избор на лицата, които се осигуряват в универсален фонд, посочи управителят на НОИ.

Той заяви още, че делът на хората, които не избират фонд, отива на служебно разпределение и съгласно методика на НАП и Комисията за финансов надзор на случаен принцип определят фонда, в който се осигуряват.

Междувременно Комисията по бюджет и финанси прие на второ четене Законопроекта за бюджета на Държавното обществено осигуряване за 2015 г. Той предвижда запазване на размерите и съотношенията на осигурителните вноски, както и участието на държавата във финансирането на фонд "Пенсии".

От 1 януари 2015 година се увеличава минималният осигурителен доход за земеделските производители и тютюнопроизводителите от 240 на 300 лева. Увеличава се и максималният осигурителен доход за всички осигурени лица от 2400 на 2600 лева.

От първия ден на следващата година се увеличава осигурителният стаж за пенсиониране с 4 месеца, а възрастта за пенсиониране се замразява. От 1 юли 2015 г. се увеличава минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст от 154,50 лв. на 157,44 лв.

Корнелия Нинова от БСП апелира да не се повишават стажът и възрастта с 4 месеца всяка година. Освен това тя обясни, че в България има много хора, които не могат да започнат работа, тъй като вече са възрастни, но и не могат да се пенсионират, тъй като не им достига години или стаж за пенсия. В тази връзка БСП прави предложение да се даде възможност на тази група от населението да може да се пенсионира по-рано, но за сметка на 0,4 % по-ниска пенсия за всеки недостигащ месец.

Депутатите приеха да има свободен избор относно това къде да се осигуряваме - в системата на НОИ или в частни пенсионни дружества.

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички