Шестчасовият работен ден в България - все още мираж


Шестчасовият работен ден в България - все още мираж
Снимка: БГНЕС

2821

България спазва редица международни договорености относно работния ден, с максимална продължителност. Това подчерта вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин в отговор на въпрос на депутата Слави Бинев, който попита какво се случва в България по отношение на трудовия пазар, след като в Швеция беше приет 6-часов работен ден, за да могат хората да бъдат повече време заедно със семействата си.

Калфин уточни, че за определени браншове, в рамките на колективни трудови договори, може да има намаляване на 8-часовия работен ден, предаде Actualno.com. 

За цялостно намаляване може да се говори, ако няма да страдат доходите т.е. има гаранции за това, посочи вицепремиерът. Той обясни, че с промени в Кодекса на труда се прави работното време много гъвкаво, защото има база една част от 40-часова работна седмица да се прекарва „на място“, а другата – да е от дистанция.

Бинев се съгласи с „гъвкавостта“, но посочи, че в държавните предприятия тази гъвкавост не е особено постижима. На някои хора даже им се плаща да не ходят на работа, добави той. С всеки работник може да се сключи договор само за определена дейност, за непълно работно време, отговори Калфин, който смята, че при достатъчно добро използване на нормите на трудовото доказателство, може да бъде постигната голяма гъвкавост.

 

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички