Швейцария ще следи по-строго разрешителните за работа на българи


Швейцария ще следи по-строго разрешителните за работа на българи
Снимка: Getty Images/Guliver

2652

След оценка на данните за издадените дългосрочни разрешителни за работа в периода 1 юни 2016 - 31 май 2017 г., правителството на Конфедерация Швейцария взе решение за по-строго следене на броя на издаваните нови разрешителни от този тип за български и румънски граждани.

Това може да доведе до намаляване на броя на издаваните дългосрочни разрешения след 1 юни 2017 г. за срок от една година, съобщиха от МВнР.

Решението е временна мярка. То няма да засегне издадените до момента дългосрочни разрешителни, както и краткосрочните разрешителни за работа.

Българските и румънските граждани получиха пълен достъп до пазара на труда в Швейцария през май 2016 г., като бяха изравнени по статут с гражданите от останалите страни-членки на Европейския съюз след изтичане на преходния период по Споразумението за свободно движение на хора. То дава възможност на швейцарското правителство да налага временни мерки за намаляване на броя на разрешителните за работа за държави- членки, ако прецени, че има натиск върху пазара на труда.

Решението от днешното заседание на Федералното правителство на Швейцария с действие за една година влиза в сила от юни 2017 г. и се отнася само до разрешителните от категория „В“ (за дългосрочно пребиваване), без да се засяга категория „L“, отнасяща се до краткосрочните разрешителни за една година.

Вицепремиерът по правосъдната реформа и министър на външните работи г-жа Екатерина Захариева разговаря с държавния секретар в Департамента по външни отношения на Конфедерация Швейцария Паскал Баерисвил, която отбеляза, че решението е стандартна процедура с ограничен обхват и срок и не е дискриминационна мярка спрямо българските и румънските граждани.

Припомняме, че Конфедерация Швейцария взе решение за въвеждане на подобни мерки относно разрешителните за работа през 2012 г. спрямо 8 нови страни-членки на ЕС от първата вълна на разширяване, а през 2013 г. разшири действието им и за други 17 страни-членки на ЕС.

В разговора Захариева и Баерисвил обсъдиха активните двустранни отношения, конструктивното сътрудничество във всички области и по-специално детското правосъдие и дуалното обучение. Българският първи дипломат поднови поканата към швейцарския си колега Дидие Буркхалтер за посещение у нас.

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички