Синдикатите отново се застъпиха за клас "прослужено време"


Синдикатите отново се застъпиха за клас "прослужено време"
Снимка: БГНЕС

2871

Добавката за стаж и професионален опит увеличава заплатата регулярно и не се влияе от отношението на работодателя към работника, за разлика от паричния бонус според приноса на работниците, който може да остане наполовина, когато работодателят е "сърдит" - с този аргумент за пореден път синдикатите се опитаха да убедят работодателите, че запазването на класа "прослужено време" е необходимо.

От КТ "Подкрепа" представиха данни, според които в Чехия все още се прилага добавката за прослужено време, а в Словения размерът на тази добавка се определя с колективен трудов договор и не може да бъде по-нисък от 0.5 процента за всяка година стаж. От своя страна работодателските организации заявиха, че не желаят забраната на такава добавка, а промяна в начина на нейното определяне, предаде "Дарик".

Освен информация за съществуването на добавка за стаж и опит в други държави еврочленки, от КТ „Подкрепа“ представиха ситуация, в която няма такава добавка и работодателят дава бонус за ефективна работа като част от заплатата на работника. Икономическият съветник Ваня Григорова даде пример с българска компания и заплатата на работник за януари и март тази година.

„Март служителят си взима три дни болнични, вследствие на което бонусът му пада на половина. И не го измерваме в сума месечно, а в бонус на ден. Както през януари дневният бонус е бил в размер почти 34 лева, през март месец дневният бонус пада на 17 лева“, каза Григорова.

От Асоциацията на индустриалния капитал контрираха с примери от държави като Камбоджа и Шотландия, където държавата се намесва с нормативно определена добавка за стаж - в първия случай, защото заплатите на шивачките са твърде ниски, а във втория - за да бъдат задържани на работа личните лекари.

„Никога, абсолютно никога работодателските организации не са казвали, че искат отменяне на добавките за прослужено време и стаж изцяло със забрана. Винаги се е казвало, че ние искаме те да се договарят в съответните колективни трудови договори“, посочи Теодор Дечев.

Ася Гонева от КНСБ отговори: „Тия, дето много се натискат да се договарят, не могат да се похвалят в последните 3-4 години на документ, наречен Колективен трудов договор или национално споразумение, на което да са се подписали. Такова няма“.

През лятото четирите работодателски организации внесоха сигнал до Комисията за защита от дискриминация, че добавката за стаж дискриминира работниците по възраст, както и служителите в държавната спрямо частната сфера. Очаква се решението на комисията.

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички