След 20 г. е възможно да има сериозен проблем с пенсионната система


След 20 г. е възможно да има сериозен проблем с пенсионната система
Снимка: БГНЕС

3794

За 2015 година са натрупани пенсионни права за 15 млрд. лева – т.е. толкова пари са изработени от работещите се, на които предстои да се пенсионират. Това е един скрит дълг, това е 16-17 пъти над бюджета за пенсии в момента, предупреди социалният министър Бисер Петков. Той уточни, че става въпрос за втори и трети пенсионен стълб и призна, че все повече държавата ще трябва да помага за плащането на пенсии, особено що се отнася до държавното обществено осигуряване (ДОО).

Що се отнася до ДОО, нещата ще бъдат в допустими рамки до 2035-2037 година. След това ще трябват нови мерки, заяви Петков пред bTV. Според него в средносрочен период системата е стабилна, но ако тенденцията в демографско отношение се запази, то ще трябва да се вземат нови мерки.

По отношение на новата формула за изчисляване на пенсии, която влиза от 2019 година, Бисер Петков уточни, че пенсията на новите пенсионери ще се изчислява на база доходите след 1997 година. Ще се взема целият осигурителен стаж, но ще се изчислява само на база доходи след 1997 година – това ще облекчи бюрокрацията, заяви министърът. Променя се и таванът за пенсиите – той остава само за пенсиониралите се до края на тази година и вече пенсиониралите се. За старите пенсии ще има увеличение на тавана - от 35% от максималния доход, върху които са се осигурявали трудещите се, на 40%.

Относно т.нар. великденски пенсионни добавки социалният министър каза, че това реално вече е традиция. Линията от 321 лева, която се използва за подпомагане, е линията на бедност. Сигурно е несправедливо за тези, които вземат малко над тази граница, но винаги ще го има този елемент при каквато и да е граница, уточни Петков. 50 млн. лева, отделени за добавки, не е малка сума и не беше предвидена в държавния бюджет за тази година, добави министърът и отрече да е имало противоречия с финансовия министър Владислав Горанов. Всъщност, по думите на Петков, лично Горанов внесъл в Министерския съвет доклада за великденските добавки за пенсии.

Социалният министър коментира и темата със самотни пенсионери, живеещи при крайна мизерия. На въпрос трябва ли социалните служби да имат право да отвеждат такива възрастни хора дори и против волята им, Петков отговори, че се развиват услуги като личен, социален асистент и домашен помощник, които да бъдат адресирани към такива хора.

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички