След среща между синдикатите и Борисов: Добавката за "прослужено време" остава


След среща между синдикатите и Борисов: Добавката за "прослужено време" остава
Снимка: БГНЕС

3338

Темата за премахването на клас "прослужено време" вече не е на дневен ред, стана ясно след среща на синдикатите с премиера Бойко Борисов.

"Аз разбрах, че това, което коментирахме от няколко дена - добавката за опит и стаж, не е темата на България в момента. Темата са доходите, кадрите, които липсват, увеличението на пенсиите, реформите в образованието, в здравеопазването и т.н. Затова ние следващата седмица ще търсим конкретни теми, по които социалните партньори и бизнесът заедно с нас, надявам се, да дадем най-добрите решения", каза президентът на КНСБ Пламен Димитров след срещата, предаде БГНЕС.

"За мен е много важно да стане ясно, че т. нар. клас прослужено време го няма в България от 2007 г. Тогава се отмени и беше заменен с добавката за професионален опит и стаж, която е доста различна и не е свързана с това колко години си служил. Важно е да постигнем съгласие по сериозните теми в България и най-накрая да сложим на масата нова визия", уточни Димитров.

"Ние очакваме в процесите на кабинета за следващите 4 г. да видим ясна визия за увеличение доходите на българите. И какво ще правим по-нататък, така че увеличението на доходите да бъде основна и най-важна цел. Искаме сериозна ревизия в сферата на социалното подпомагане. Ако тези въпроси бъдат сложени на масата в очакване на хората, сигурно ще бъде по-мирно, ако не бъдат, есента сигурно ще бъде по-гореща", отбеляза още Димитров.

От своя страна президентът на КТ „Подкрепа” Димитър Манолов заяви, че на срещата с Борисов са си говорили за това какви са намеренията на правителството за секторните политики. „Стана дума и за енергетиката, и за много други неща. Тръгнах си оптимист от тази среща. Някои от нещата, които си казахме, не бяха от най-приятните. „Подкрепа” ще работи върху съставяне на програмата за правилника на НСТС, той се приема с консенсус. Темата, за която се говори от известно време, не е във фокуса на общественото внимание и тя днес беше свалена от дневния ред”, коментира още Манолов.

Вицепремиерът Валери Симеонов заяви, че изказва съжаление за отзвука, който е предизвикал неговото лично мнение. „Това беше грешка да кажа моето лично мнение, защото то се прие едва ли не като позиция на правителството. Съжалявам за това, че съм си изразил личното мнение, ще се постарая занапред това да не се повтаря”, обясни още Симеонов.

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички