Сливането на празници вреди на бизнеса, твърди експерт


Сливането на празници вреди на бизнеса, твърди експерт
Снимка: Thinkstock/Guliver

2410

Сливането на празници не е в полза на бизнеса. Това коментира председателят на асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев пред БНТ.

От дългата почивка на Великден, по изчисления на бизнеса, ще бъдат загубени около 400 милиона лева, което е 140 милиона лева приходи в бюджета. Според икономиста Мика Зайкова ако няма регламентирано сливане на празниците, а решението се остави на отделните фирми и институции по места, това ще доведе до проблеми. Тя посочва за пример част от родителите, които биха имали затруднение с това кой да гледа децата им, ако са на работа в празничните дни.

"Асоциацията на индустриалния капитал упорито работи да се спре и да ограничи сивия сектор. Хората могат да изискват осигуряване върху пълния размер... ако човек упорито търси работа - може да я намери днес. Вече работникът избира работодателя, а не обратно", сподели Васил Велев.

"Проблемът е, че има мимикрия на реформи, а не реформи. Защо изтичат младите умове. Липсва визия за кариерно развитие. Компресират се заплатите. Тоест, минималната се вдига и се приближават заплатите. Затова един млад учен взима с 35 лв. повече от чистачката. Аз установих, че през почивните дни - не работят депутатите, държавната администрация и малтретираните учители. Кой работи - търговия, транспорт, хотелиерстрво", коментира  Зайкова.

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички