Социалният министър: Има голямо неравенство в доходите по региони


Социалният министър: Има голямо неравенство в доходите по региони
Снимка: БГНЕС

2137

1208 лв. е средната работна заплата за първото тримесечие тази година, отчита Националният статистически институт, съобщи за bTV министърът на труда и социалната политика Бисер Петков.

Той добави още, че все още има голямо неравенство при доходите на хората в различните райони на страната, въпреки това правителството влия е на политиката на доходите с увеличаване на минималната работна заплата. Петков припомни, че за следващата година е заложено минималната работна заплата да се увеличи с 50 лв. и да стане 610 лв.

Министърът съобщи, че България е рекордьор по ръст на минималната работна заплата, но основният проблем е, че тази класация у нас стартира от много ниско ниво.

Правителството увеличи и размера на помощите за отопление, допълни още социалният министър и съобщи, че помощ ще има и за хората с увреждания. Петков допълни, че все още има голямо неравенство в доходите - най-тежко е положението в Северозапада, докато в София, например, - където има инвестиции, доходите растат.

Досега 124 000 хора с увреждания са преминали индивидуална оценка, като 9 500 от тях са заявили нужда от лична помощ, а 8 500 са получили направление за такава. Хората, които имат право на социална помощ и придобивки, са около 80 000. В момента 24 000 ползват личен и социален асистент, като те имат право да получат лична помощ и по новия закон, ако подадат молба. За да няма двойно финансиране, този, който получава добавка за лична помощ в размер наоколо сто лева, трябва сам да прецени дали да се лиши от тези 100 лв., за да има личен асистент. Хората сами могат да избират кой да им е личен асистент - както роднини, така и такива, които се занимават професионално с такъв тип помощ, като е възможно да бъдат наети и работещи пенсионери. Срокът да се наемат на работа хора с увреждания изтича на 13 август и съветът на социалния министър е работодателите да се възползват максимално от това. С около 25% са нараснали помощите за отопление на бедни, разшири се и достъ път до тези помощи, отчете Петков. Поскъпването на тока, како и повишението на пенсиите са отчетени при определянето на помощта, уточни социалният министър.

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.79566
  • GBP
    1
    2.28685
  • JPY
    100
    1.20351
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички