Социалният министър успокоява: Пенсии ще има и след 20 г.


Социалният министър успокоява: Пенсии ще има и след 20 г.
Снимка: БГНЕС

2452

Няма такъв вариант, докладите показват, че в този времеви период (2030-2040 г.) се очаква стабилизиране на финансовото положение, както и нарастване на условията за достъп до пенсионната система. Така отговори на въпроса дали ще има пенсии за хората, които ще се пенсионират след 20 години, социалният министър Бисер Петков.

След 2040 година, ако не се предприемат съответни реформи, състоянието на системата ще се влоши, уточни Петков.

По думите му обаче "демографската ситуация е неблагоприятна, прогнозите още повече: населението застарява, рязко намалява това в трудоспособна възраст. Средната възраст на над половината от населението е 43 години и е третата най-висока в ЕС слет тази в Германия и Италия."

Той обясни пред bTV, че държавната пенсионна система е базирана на солидарността между поколенията, т.е. сегашното поколение осигурява пенсиите на родителите ни, а следващото – нашите. Когато пропорциите се променят и увличават, това води до напрежение, увеличаване на дефицита, защото вноските ставан все по-недостатъчни, за да се плащат пенсиите.

Министърът допълни, че усилията са насочени към обхващане в образование на цялото българско население, за да се намали процента на отпадащите от училище и населението да има необходимото образование, работната сила да отговаря на изискването на търсенето на работна сила. По думите му недостигът на квалифициларана работна сила е един от най-големите проблеми. Петков допълни още, че сред безработните голяма част са неактивните, онези които отдавна са без работа.

Той припомни, че наред с безработните, които намаляват, и българите, които работят в чужбина, другият голям резерв са майките и стимулите за тяхното по-бързо връщане на работа. За да не се деквалифицират, те ще получават 50% от обезщетението от бременност и раждане, ако се върнат на работа след 6-я месец. По думите на Петков първите резултати от схемата са окуражаващи.

Другата линия е схемата „Родители в заетост“, която ще даде възможност на родителите да се върнат по-рано на работа, като се осигури грижа и отглеждане на детето от безработни лица. Родителите ще имат водещо участие при избора. За тази мярска се отделят 20 млн. лв. и се очаква над 2 хил. семейства да се възползват от тази възможност.

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички