Социалният министър: Засега няма да вдигаме вноските за пенсия


Социалният министър: Засега няма да вдигаме вноските за пенсия
Снимка: Gettyimages

3177

Не се предвижда на този етап допълнително увеличение на вноските за пенсия. Това заяви новият социален министър Бисер Петков. Министърът напомни, че осигурителни вноски за пенсии се увеличават с по 1% на година. Това е предвидено в законодателството и считам, че е оптимално, добави Петков.

По думите на Петков сега пенсионерите са 2,6 млн., а работещите българи са 2,7 млн. Към 2060 година обаче всеки един работещ ще осигурява пенсията на всеки пенсионер, смята социалният министър.

Попитан от Нова телевизия как ще се ограничат фалшивите инвалидни пенсии – обещание, което „Обединени патриоти” дадоха много шумно в предизборната кампания, Петков отговори, че трябва да има промяна на процедурата и експертизата. 945 000 са инвалидните пенсии, но ги вземат 518 000 души. Един човек може да взема повече от една инвалидна пенсия, уточни Петков, но вторите инвалидни пенсии не се вземат в пълен вариант. Социалният министър обаче не се ангажира да каже колко са т.нар. фалшиви инвалидни пенсии. Петков дори отказа да говори за „фалшиви пенсии”, защото някои пенсии могат да отпаднат при промяна на методиката за определяне на работоспособност.

На въпрос колко пари ще бъдат спестени при промяна на методиката за определяне на работоспособност, социалният министър отвърна само, че през миналата година са платени 1,7 млрд. лева за инвалидни пенсии. Целта не е да се отнемат права на хора, които ги заслужават – това, което евентуално се икономиса, ще се пренасочи към общите пенсии, обясни Бисер Петков.

Не съм правил сметка колко ще ми е пенсията, когато се пенсионирам. Ще се пенсионирам след 11 години и 10 месеца. Възможно е да се направи сметка – НОИ от няколко години предлага такава услуга електронно, като само трябва да си въведеш данните. Има смисъл обаче чак когато се наближи пенсионна възраст, защото тогава ще е натрупана релевантна осигурителна история, обясни още Петков.

Социалният министър поговори и за децата с увреждания. Той обясни, че се работи в посока на по-голяма експертиза, когато се осигуряват консумативи за деца с увреждания – дали тези консумативи всъщност са подходящи. Петков напомни, че средствата за деца с увреждания, давани от държавата, са „значително увеличени”.

Петков заяви, че постът му е предложен лично от премиера Бойко Борисов и бързо е взел решение. Надявам се да е правилно, добави той.

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички