Социалното министерство обмисля нови мерки за най-уязвимите на пазара на труда


Социалното министерство обмисля нови мерки за най-уязвимите на пазара на труда
Снимка: БГНЕС

2369

Обмисляме нови мерки за лицата, които са най-уязвими на пазара на труда. Това каза вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин по време на блиц-контрол в Комисията по труда, социалната и демографската политика.

Коментарът му бе  в отговор на въпрос на народния представител от ПГ на ГЕРБ Светлана Ангелова дали се очаква да стартира схема от новия програмен период за обучение и последваща заетост, предаде "Фокус".

„Такива програми действат по Националния план за заетостта. Има три схеми, които са отворени. Предстои през ноември да пуснем нова схема, тя е свързана с ваучерите и ще бъде насочена към безработни лица. Обмисляме и откриването на нови схеми, особено за тези лица, които са най-уязвими на пазара на труда – дългосрочно безработни, с увреждания, млади хора. Да потърсим схеми ,които да стимулираме интереса на работодателите и бизнеса“, заяви Калфин.

Вицепремиерът политика посочи още, че следващата година ще има нови програми в тази сфера. Предстои закона за 2016 да бъде приет, но ще разчитаме на ОП „Развитие на човешките ресурси“.

Ангелова попита още дали се предвижда в схемата за ваучерите да се включат и общините. Калфин уточни, че ще може да се възползва всеки, който е готов да наеме такова лице. „Ваучерите са за обучение на хора без работа. Наемането на постоянна работа, общините са работодател, така както всички останали", каза той.

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички