Станчев: Без промяна пенсионната система ще рухне


Станчев: Без промяна пенсионната система ще рухне
Снимка: БГНЕС

2143

Необходима е промяна в пенсионната система, в противен случай тя ще рухне. Това каза икономистът Красен Станчев пред "Фокус".

По думите му увеличението на минималната пенсия през следващите 1-2 години няма да доведе до дисбаланс, но това, което вероятно ще се случи е преструктуриране или увреждане на стимулите за всички, които се осигуряват и най-вече младите хора. Поддържането на подобна пирамидална система води до недоверие в цялата система, каза още Станчев.

„За да се подобрят стимулите за съобразяване със системата, то в крайна сметка онези неща, които стимулират неплащането на осигуровки, трябва да отпаднат, а те са много. Като се започне от минималната работна заплата и се мине към процедурите за изчисляване на пенсии, които стимулират хората да дават или повече години, или да правят различни схеми, които водя до дефицити в НОИ, мине се през друго нещо, което в момента се планира. Това са работата на комисиите, които определят инвалидност и се стигне до това, което трябва да обърне системата. Тогава, когато имате високи доходи, се очаква да се оплоскости“, отбеляза той.

Реформите в пенсионната система са наложителни, но са невъзможни са реализиране, коментира още Красен Станчев. Той уточни, че никоя политическа партия няма да предприеме подобни промени, тъй като гласовете на хората в предпенсионна възраст например са много повече от тези на младите, поддържащи системата.

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83957
  • GBP
    1
    2.26558
  • JPY
    100
    1.18888
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички