Тристранката обсъжда размера на минималната заплата


Тристранката обсъжда размера на минималната заплата
Снимка: Thinkstock

1593

Тристранният съвет ще обсъди размера на минималната работна заплата. Причина за заседанието е отмененото от Върховния административен съд решение на Министерския съвет за увеличението ѝ. Синдикатите и работодателите отново са на противоположно мнение за увеличението на минималното възнаграждение, припомня националното радио.

Тази година минималната работна заплата трябва да се увеличи два пъти. От началото на януари тя е 360 лева, което е скок с 20 лева спрямо размера ѝ през декември. През юли трябва да има ново увеличение – до 380 лева. След като работодателските организации обжалваха решението на Министерския съвет, защото не е надлежно съгласувано в Съвета за тристранно сътрудничество, сега то ще бъде обсъдено отново. Въпреки формалната победа в съда от страна на работодателите, организациите са категорични, че "делото е имало дисциплиниращ характер" и до реални промени няма да се стигне.

Становището на правителството, изказано от ресорния вицепремиер Ивайло Калфин, е, че увеличението на минималната работна заплата е обсъдено в рамките на дискусиите по бюджета за тази година.

Нормално би било през цялата година да се запази минималната работна заплата в размер на 360 лева, каза за председателят на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев.

"Последните препоръки на Съвета на Европа казват, че трябва да се търси баланс между подпомагане на заетостта и конкурентоспособността, от една страна, и защита на трудовите доходи, от друга. Съветът смята, че този баланс е нарушен заради покачването на минималната работна заплата, без ясна система и правила, което поражда несигурност. Затова този диалог не е излишен. Би било мъдро да се мисли дали от 1-ви юли да се увеличава минималната работна заплата допълнително, тъй като актуализираната средносрочна макроикономическа прогноза на правителството сочи само 1,4 ръст на БВП, компенсация на 1 зает от 1,8% и средногодишна дефлация – 0,6% и изведнъж ръст на минималната заплата от близо 12%. Това е средно над 10 пъти повече. Този ръст е необоснован", заяви Велев.

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички