В над 2000 кооперации за хора с увреждания работят над 500 000 служители


В над 2000 кооперации за хора с увреждания работят над 500 000 служители
Снимка: iStock/Guliver

2102

В над 2000 кооперации за хора с увреждания работят над 500 000 служители, които произвеждат стоки и предоставят услуги. Това заяви служебният социален министър Гълъб Донев, който заедно с президента Румен Радев откри Европейски форум по социално предприемачество в Пловдив, съобщиха от МТСП.

Министерство на труда и социалната политика е съорганизатор на събитието за шеста поредна година.

Данните на Националния статистически институт показват, че предприятията, попадащи в сферата на социалната икономика, се увеличават с 30% на година. Тези фирми предоставят възможност на хората в неравностойно положение да намерят заетост и достойно заплащане за своя труд.

По време на шестия Европейски форум по социално предприемачество освен изложението, в което участват всички предприятията от сферата на социалната икономика, се провеждат и кръгли маси, конференции и дискусионни форуми. Тук си дават среща бизнесът, социалните предприемачи, научните среди, експертите, политиците, участващи в развитието на сферата на социалната икономика.

България за втора поредна година изготвя двугодишни планове, с които се опитва да помогне на социалните предприятия да намерят достъп до финансиране, по-добра правна регулация и да облекчат административната си тежест.

Работи се и на местно ниво с общините, като целта е да се намери път за публично-частното партньорство между местната власт и предприятията в цялата икономика.

Аз не се съмнявам, че шестият Европейски форум по социално предприемачество ще постигне заложените си цели, заяви министър Донев и пожела успех на всички участници.

След края на откриването на форума министър Донев връчи награди за иновативни продукти и услуги, произведени от предприятия от социалната икономика.

Над 100 предприятия участват във форума.

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички