Все още не е ясно как ще се изплащат вторите пенсии


Все още не е ясно как ще се изплащат вторите пенсии
Снимка: iStock/Guliver

2207

Осем месеца след представянето на консенсусен вариант за фазата на изплащане на втора пенсия, законопроектът с необходимите промени все още не е обявен и няма яснота кога това ще стане. Това се разбра от участие на социалния министър Бисер Петков в международна конференция за многостълбовите пенсионни системи в Европа.

"Днес сме изправени пред предизвикателството за разработване и приемане на пълна и непротиворечива уредба на фазата на изплащане на пенсии от допълнителното задължително пенсионно осигуряване. Надявам се, че постигнатото до този момент ще бъде продължено и надградено до финализиране на работата и приемане на законови промени от парламента", каза министър Петков, цитиран от ведомството му. Любопитно е, че министърът се въздържа да се ангажира със срокове, въпреки че миналото лято работата по този ключов въпрос изглеждаше на финалната права, пише в. "Сега".

След поредица доста спорни предложения от финансовия министър Владислав Горанов, регламентирането на фазата на изплащане беше оставена на социалното министерство и НОИ. Миналото лято министерството представи концепция, като обяви, че има постигнато съгласие между експерти и социални партньори по почти всички въпроси. Ясен беше дори броят на параграфите с изменения и допълнения на кодекса - 33. Повече по този въпрос обаче не се чу, а проектът за промени така и не се появи.

Въпросът е особено спешен, тъй като до първите пенсионери остават две години, а осигуряването във втория стълб се прави от 2002 г. Първите българи с две пенсии ще бъдат жените, които ще придобият право на пенсия през есента на 2021 г. При мъжете вторият стълб ще влезе в действие от 2024 г.

Трябва да се предложат достатъчно атрактивни и надеждни пенсионни продукти, които да дадат възможност за избор, коментира вчера председателят на социалната комисия в парламента Хасан Адемов. Той изтъкна, че държавното обществено осигуряване не трябва да се конкурира и да противоречи на допълнителните пенсионни стълбове, а взаимно да се надграждат. Тази тема по-категорично беше застъпена и от бившия управител на НОИ Йордан Христосков, който директно заяви, че смесването на трансфери от солидарната и капиталовата система е недопустимо.

Става дума за правото на родените след 1959 г. да прехвърлят средствата от индивидуалните си партиди в частен фонд към държавното осигуряване, дадено по предложение на финансовия министър Владислав Горанов. Според Христосков тази вратичка трябва да бъде затворена, докато все още е малък броят на хората, възползвали се от нея. Неговата теза, цитирана от "Капитал", е, че това рискува стабилността на основния стълб на пенсионната система, тъй като го натоварва да изплаща изцяло гарантирания минимален размер на пенсиите, което ще увеличи недостига.

Много изказвания на конференцията акцентираха върху опасността от недоволство сред първите пенсионери заради ниските им пенсии. Бившият управител на НОИ Христина Митрева напомни, че расте делът на несигурната заетост покрай новите форми на работа на непълен работен ден, свободна практика и др. Известно е също така, че много партиди са кухи, т.е. в тях не постъпват реално средства.

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.79566
  • GBP
    1
    2.28685
  • JPY
    100
    1.20351
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички