Все още няма решение за великденските добавки за пенсионерите


Все още няма решение за великденските добавки за пенсионерите
Снимка: Gettyimages

2788

Решение за великденски добавки към пенсиите все още няма. Това заяви вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин по време на днешния блиц контрол.

"Има разбиране, което е общо за правителството и не е за този Великден, а откакто е създадено правителството, че при бюджетна възможност, е приоритет да се отпуснат допълнителни средства за хората с най-ниски доходи", поясни Калфин. Той посочи, че това разбиране е налице, но взимането на подобно решение зависи от степента на изпълнение на държавния бюджет, защото такива средства не са предвидени в него.

Калфин заяви, че е чул мнението на министър-председателя Борисов от медиите, но не е изненадан от него, защото това е мнение на правителството. Решение, когато и да се вземе, ще се вземе както му е редът – през Министерски съвет и веднага обществеността ще бъде уведомена, обясни вицепремиерът.

Въпреки това той подчерта, че за януари месец има добри данни за постъпленията в бюджета. Мисля, че бихме могли да бъдем оптимисти, заяви Калфин, но уточни, че преди да има зелена светлина от финансовия министър Владислав Горанов, не би могъл да даде повече подробности за това каква сума ще бъде преразпределена за добавки на пенсионерите.

Пенсиите са дългосрочен ангажимент на държавата, който не може да се поеме на базата на едномесечни резултати за януари месец, от по-високи приходи. Поемането на ангажимент за трайно увеличение на пенсиите означава, че бюджетът може трайно да си позволи това, поясни още Ивайло Калфин.

 

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички